Bouw en Woningtoezicht Nederland luidt noodklok: 'Stel verplichte APK in voor gebouwen voordat balkons risicoflats instorten'

DEN HAAG - ‘Er gaan gewoon ongelukken gebeuren, als er niet wordt ingegrepen’. Wico Ankersmit, directeur Bouw en Woningtoezicht Nederland luidt de noodklok over de tientallen risicoflats in de regio. Volgens Ankersmit moet de constructie van alle flatgebouwen uit de jaren ’60 in Nederland gecontroleerd worden. Hij ziet graag de invoering van een verplichte ‘APK’ voor gebouwen.

Aanleiding is de ontdekking dat de galerij van een flat in Den Haag niet meer veilig blijkt te zijn. De bewoners van de Escampflat op de Leyweg in Den Haag is verteld dat ze niet meer met z’n tweeën naast elkaar moeten lopen op de galerij. Ook moeten ze voorlopig even geen zware meubels verhuizen. De galerijen worden binnenkort gestut. Reparatie gaat 8000 euro per huishouden kosten, voor veel bewoners een hard gelag.

LEES OOK: Tientallen risicoflats met onveilige balkons in de regio

Het probleem is veel groter dan de Escampflat alleen. De constructiefout in de flat werd ontdekt tijdens een landelijke inventarisatie van flats die in de jaren ’60 gebouwd zijn. Die worden onderzocht naar aanleiding van een groot ongeluk bij een flat in Leeuwarden in 2011, waarbij de galerij over vijf verdiepingen instortte.

APK voor gebouwen

Volgens Ankersmit is alleen een inventarisatie niet genoeg. Hij pleit voor de invoering van een ‘APK’ voor gebouwen. ‘Als je alle gebouwen elke vijf jaar verplicht laat controleren, kunnen dit soort dingen niet meer ongemerkt gebeuren. Het is eigenlijk heel gek dat je een auto elk jaar moet checken, maar dat bij gebouwen zoiets helemaal niet verplicht is.’ Als een constructiefout eenmaal ontdekt is, komt de Vereniging van Eigenaren vaak in de problemen. ‘Een likje verf of het dak herstellen, daar houdt zo’n VvE wel rekening mee. Maar een grote investering in de constructie, daar zijn geen reserves voor’, aldus Ankersmit.

De flatgebouwen uit de jaren ’60 zijn op zich ‘uitstekend’ gebouwd, zegt Ankersmit. ‘Maar gebouwen worden voor ongeveer 50 jaar gebouwd. Met de periode daarna wordt geen rekening gehouden bij de bouw. Dat betekent niet dat je dan moet slopen: in Amsterdam staan huizen van 800 jaar oud. Maar je moet wel blijven investeren. Op een gegeven moment wordt het beton in zo’n flat poreus. En uiteindelijk gaan er dan balkons instorten.’

Deel dit artikel: