'Megamoskee' Gouda: woensdagavond meer duidelijkheid

GOUDA - Woensdagavond komt er waarschijnlijk meer duidelijkheid over de toekomst van de Prins Willem Alexanderkazerne in Gouda-Noord. Komt er een school of een 'megamoskee'? Zowel ZMLK school De Ark als de 3 Goudse moskeeën zouden zich er graag huisvesten. Veel inwoners van Gouda-Noord vrezen de komst van een moskee. Een combinatie van de school en de moskee is ook nog mogelijk.

Door Hans Otte en Elmer Smaling

De kazerne is nu nog eigendom van het Rijk, maar de gemeente mag via een zogenaamde ABC-constructie het terrein verkopen aan een 'maatschappelijk nuttig doel'. Zowel De Ark als de moskeeën voldoen aan dat criterium. De Ark is een school voor zeer moeilijk lerende kinderen en de school is al 11 jaar op zoek naar een nieuwe locatie. Het schoolbestuur wil het liefst behalve een school ook het medisch kinderdagverblijf Gemiva en seniorenwoningen op het voormalig kazerneterrein vestigen.
De Goudse moskeeën Nour, El Assalam en Al Fath zijn ook al een tijdje op zoek naar een nieuw onderkomen. Zij kampen met grote parkeerproblemen: 2 van de 3 moskeeën staan in de historische binnenstad van Gouda. Er is een indrukwekkend plan ontwikkeld voor de nieuwe moskee El Wahda. Het gebedshuis moet plaats gaan bieden aan 4.500 moskeegangers, een stuk meer dan de 1.200 plaatsen die er in de huidige moskeeën zijn.

Omstreden megamoskee

Het plan is in de media bekend geworden als de 'megamoskee': het zou gaan om de grootste moskee van Nederland. Over de financiering van de moskee zijn in de Tweede Kamer vragen gesteld: onder anderen de omstreden prediker Tarik Ibn Ali zou geholpen hebben bij de fondsenwerving. Ook waren er vragen over de atoombunker die onder de kazerne zit. CDA-Kamerleden waren bang dat die in handen van extremistische moslims zou kunnen vallen. Een petitie tegen de moskee werd tot nu toe door 2.100 mensen ondertekend.
De Goudse gemeenteraad nam in oktober een motie aan waarin de raad bij het college aandrong om te kiezen voor De Ark, omdat de gemeente een huisvestingsplicht heeft voor scholen en niet voor gebedshuizen. De motie heeft het college echter naast zich neergelegd, omdat de raad officieel geen stemrecht heeft over de verkoop van dit soort onroerend goed.

Combinatie van school en moskee

Het stadsbestuur lijkt aan te sturen op een combinatie van beide plannen, maar het is moeilijk om beide partijen bij elkaar te brengen. Eerder dit jaar mislukte een bemiddelingspoging tussen de school, de moskeeën en de gemeente.
Inmiddels is er onder druk van het stadsbestuur een nieuwe poging ondernomen. Volgens Ger Schenk van De Ark is die succesvoller: 'Alle partijen staan er met open vizier in.' Volgens Schenk staan de vertegenwoordigers van de moskee nu ook meer open voor een kleinere variant, waardoor de combinatie met de school op het terrein mogelijk wordt. De Ark zelf blijft echter de voorkeur houden voor een combinatie met huizen en niet met de moskee.
De moskeeën zelf waren niet bereikbaar voor commentaar, maar woordvoerder Said Boekayouh deelde in oktober al mee open te staan voor deze mogelijkheid.