'Megamoskee' in Gouda wordt veel kleiner en deelt terrein met school en medisch kinderdagverblijf

GOUDA - De geplande nieuwbouw van de 'grootste moskee van Nederland' op het terrein van de vroegere Prins Willem-Alexanderkazerne in Gouda gaat niet door. Het moskeebestuur tekende woensdag een intentieverklaring met school De Ark en Gemiva, een kinderdagcentrum voor verstandelijk gehandicapte kinderen, om het terrein te delen. Dat bleek woensdagavond tijdens een vergadering van de Goudse gemeenteraad.

In oktober werd al duidelijk dat de gemeente Gouda het terrein van het rijk wil overnemen. Twee partijen dongen om het gebruik van de kazerne: de 3 bestaande moskeeën van Gouda wilden 1 grote nieuwe moskee gaan bouwen voor 4500 bezoekers, en De Ark en Gemiva wilden er een school en kinderdagcentrum voor verstandelijk gehandicapte kinderen vestigen. Beide groepen waren al 10 jaar op zoek naar nieuwe huisvesting.

De gemeenteraad riep vorige maand in een motie het college van burgemeester en wethouders op om de kazerne alleen aan De Ark en Gemiva te gunnen. Collegepartij VVD hielp de oppositie daarbij aan een meerderheid. Het college weigerde echter de kazerne aan 1 van de partijen alleen te gunnen en dwong hen tot samenwerking. Dat is vandaag afgerond met een intentieverklaring.
 
Tóch vertrouwen in gedwongen samenwerking

De initiatiefnemers lieten in de gemeenteraadsvergadering blijken dat ze aanvankelijk niet gelukkig waren met die gedwongen samenwerking maar daar inmiddels alle vertrouwen in hebben. 'Als het niet kan zoals het moet dan moet het maar zoals het kan', zei bestuurder B. Eijsink van Gemiva. 'Gouda laat hiermee zien hoe het hoort. Ik heb er alle vertrouwen dat we goede buren gaan worden.'

Wel zei bestuurder G. Schenk van De Ark dat er nog wat puntjes op de i moeten worden gezet. 'We moeten nog afspreken hoe we onze kinderen kunnen afschermen van de prikkelingen die deze combinatie met zich meebrengt, en wie dat gaat betalen.' Buurtbewoner D. Funther vertelde de gemeenteraad dat hij zich nog steeds zorgen maakt over 'schade aan de wijk' door de schaalgrootte van het project, ook als de kleinere moskee en de scholen samengaan.

Deel dit artikel: