Gemeente Gouda onderzoekt herkomst geld moskeeën

GOUDA - Nu de El Wahda moskee toestemming heeft om zich vestigen op het terrein van de voormalige Prins Willem Alexanderkazerne, gaat de gemeente Gouda onderzoek doen naar de bestuurlijke integriteit en financiën van het moskeebestuur. Dat liet wethouder Rogier Tetteroo (PvdA) van Ruimtelijke Ordening woensdagavond tijdens een raadsbijeenkomst weten.

De zogeheten BIBOB-procedure zal vermoedelijk in februari of maart afgerond zijn, tegelijkertijd met de presentatie van de definitieve plannen voor het kazerneterrein. BIBOB staat voor Bevordering Integriteitsbeoordelingen Openbaar Bestuur en wordt meestal ingezet om mogelijk criminele organisaties door te lichten.

In het geval van de moskee zijn er verdenkingen dat een deel van het geld voor de bouw uit Saoedi-Arabië of van omstreden predikers afkomstig is. El Wahda zou 2,5 miljoen euro op de bank hebben staan. De gemeente schakelt forensische accountants in om de financiële zaken van de moskee te onderzoeken.

Grote moskee gaat niet door

Woensdagavond werd duidelijk dat het oorspronkelijke plan voor een ‘megamoskee’ in Gouda niet doorgaat. Wel komt er een kleinere moskee. In plaats van 4.500 gebedsplaatsen is er zometeen plaats voor 1.500 moslims in de gebedsruimte. Door de inkrimping ontstaat ook ruimte voor De Ark, een school voor zeer moeilijk lerende kinderen.

De Ark was net als de moskee in de race om het terrein te gaan gebruiken. De 2 organisaties hebben samen een intentieverklaring getekend waarin ze zich voornemen om het terrein te verdelen.

Deel dit artikel: