'Scheveningse Pier wordt betaalbaarder en leuker'

DEN HAAG - Hij is al een jaar dicht, volgend seizoen moet hij open, maar donderdag kon een groepje fans al een kijkje nemen in de Pier van Scheveningen.

Eens het icoon van de badplaats is het wandelhoofd de laatste jaren behoorlijk in verval geraakt. De nieuwe eigenaren zijn nog maar net begonnen met het opruimen, laat staan dat er al iets nieuws staat te gebeuren.

Wanneer gaat hij open? 'Volgend jaar', zegt projectleider Elies Koot van KondorWessels. 'Voorjaar of zomer, absoluut.' Voorjaar of zomer? Dat scheelt nogal, maar duidelijker kan Koot nog niet zijn. 'In welke vorm is variabel maar we gáán open.'

Speelgoedwinkeltje nog helemaal gevuld

Donderdagmiddag zijn bouwvakkers vooral bezig met het opruimen van de troep. Wat opvalt is dat de oude stoelen van het restaurant Van der Valk in zo'n korte tijd helemaal verroest en verspocht zijn. De zilte lucht en lange rust hebben hun uitwerking niet gemist. Ze kunnen allemaal de container in.

De winkeltjes op de overdekte wandelpromenade zijn voor een deel al gesloopt, alleen de speelgoedwinkel is nog volledig ingericht. Tussen de kinderkleding en speelgoedauto's staan twee kindgrote poppen mistroostig uit te kijken over de zee. De bouwvakkers hebben nog geen oog voor hen maar ook hun lot staat vast; ook zij worden geruimd.

Organisch proces

De Pier wordt leeggehaald en opgeknapt om snel open te kunnen, zonder dat nog vaststaat hoe de Pier er op termijn uit gaat zien. 'We gaan de constructie eerst weer veilig en ook brandveilig maken', zegt projectleider Koot. 'En optisch het gebouw opknappen en smoel geven.' De nieuwe eigenaren KondorWessels Vastgoed en DanZep Holding konden de Pier eind oktober voor 3 miljoen euro overnemen uit de failliete boedel van Van der Valk.

KondorWessels en DanZep denken aan een variatie van horeca, kunst & cultuur, evenementen en winkels voor de Pier. 'Dat is een organisch proces, in overleg met de gemeente, de omwonenden en de ondernemers', zegt Koot. Zij heeft de komende jaren dus nog veel werk te verrichten terwijl de Pier wel gewoon opengaat.

'Betaalbaarder en leuker'

Er zijn nog geen contracten met nieuwe huurders. De enige die zeker moet terugkomen - vindt ook KondorWessels - is het pannenkoekenrestaurant van Aad Rog. Verder staat alles open. 'We zoeken naar goeie merken die elkaar aanvullen. En dat gaan we goed bewaken', zegt Koot streng. 'Je kan hier geen schnitzels meer kopen volgend jaar.'

Het wordt mooier dus ook duurder? 'Nee, het wordt betaalbaarder en leuker.'

Deel dit artikel: