Haagse gemeenteraad stemt in met bestemmingsplan Kijkduin, discotheek 'de Marathon' verdwijnt

DEN HAAG - De Haagse gemeenteraad heeft ingestemd met het bestemmingsplan voor Kijkduin. In de badplaats moeten onder meer ruim 800 woningen, een parkeergarage, nieuwe winkels en restaurants komen.
Ook wordt het Atlantic Hotel gerenoveerd en uitgebreid. Wethouder Joris Wijsmuller (stadsontwikkeling, Haagse Stadspartij) herhaalde dat Kijkduin een 'kleinschalige badplaats met een groen karakter' blijft. Van massale bouw is geen sprake, aldus Wijsmuller. Een opknapbeurt is volgens hem wel hard nodig. 'Kijkduin kachelt achteruit, omdat er een hele tijd niet geïnvesteerd is.'
De ontwikkelingen in de badplaats moeten komen van 'de markt'. Zo wordt het winkelcentrum verbouwd door het bedrijf 'Fred', onderdeel van Fortress. In de Haagse raad zijn er zorgen over de financiële positie van die projectontwikkelaar. Wat gebeurt er met Kijkduin als de onderneming in de problemen raakt, vroegen meerdere partijen zich af. 'Kijkduin mag niet verworden tot een failliete bouwput aan zee', verklaarde Rajesh Ramnewash (PvdA). Wethouder Wijsmuller zei echter dat de afspraken met ontwikkelaars 'tot realisatie leiden'.

Andere locatie voor bussen

Er wordt wel gezocht naar een andere plek voor de 'busbuffer' aan de Hoek van Hollandlaan, zo bepaalde de gemeenteraad donderdagavond. De huidige locatie moet 'zo veel mogelijk' groen worden ingericht. Ook de Deltalaan en het Deltaplein krijgen een andere inrichting, maar onduidelijk is nog hoe die eruit komen te zien.
Een ruime meerderheid in de Haagse gemeenteraad stemde in met het bestemmingsplan voor Kijkduin. Bouwers moeten zich houden aan de voorwaarden in dat plan. Het is de verwachting dat de werkzaamheden in 2015 beginnen.

Sloop van legendarische discotheek 'de Marathon'

De herontwikkeling van Kijkduin betekent ook de sloop van 'de Marathon'. De legendarische Haagse discotheek, bezongen in het lied 'O O Den Haag' van Harry Klorkestein, moet wijken voor uitbreiding van de Internationale School. Een motie van Groep De Mos om de Marathon opnieuw op te bouwen op een alternatieve plaats redde het niet.
Raadslid en oud-Marathonbezoeker Arjen Dubbelaar: 'Reünies van De Marathon wijzen uit dat er dringend behoefte is aan een vaste locatie voor De Marathongeneratie. Helaas is er geen enkele steun voor ons voorstel.'