Wel degelijk aanleiding voor aanhouding Moustafa Sealiti in Den Haag

DEN HAAG - Voor de aanhouding van Hagenaar Moustafa Sealiti, zondagochtend in Den Haag, was wel degelijk een aanleiding. Sealiti beweert dat de arrestatie een wraakactie van de politie is, vanwege een uitzending met Sealiti op NPO 2 over politiegeweld tegen hem. De politie houdt vol dat de aanhouding alleen plaatsvond omdat de auto onverzekerd was. Uit het RDW-register blijkt dat de auto waarin hij reed inderdaad als onverzekerd geregistreerd staat.
Moustafa Sealiti werd zondagochtend aangehouden, volgens de politie omdat zijn auto onverzekerd was en er nog voor 1.000 euro aan bekeuringen uitstond. De Haagse timmerman beweert zelf dat de auto wel degelijk verzekerd was en vermoedt dat hij puur werd aangehouden vanwege zijn eerdere klachten over de politie.
Sealiti omschrijft het moment waarop de aanhouding escaleerde en hij hardhandig gearresteerd werd. 'Ik vertelde aan de agent dat ik op weg was naar bijles voor mijn dochter. De agent vroeg of dat soms een islamitische school was. Ik reageerde daarop dat hij niet zo zwart-wit moest denken. De agent begon me toen een beetje te duwen en vervolgens werd ik zonder aanleiding op de grond  gewerkt', vertelt 'Moes' aan Omroep West.
'Verbaal agressief'
In een verklaring van de politie staat dat Sealiti zich 'verbaal agressief' opstelde tijdens de controle, en zich ook na een waarschuwing 'agressief bleef uiten'. Om die reden hebben de agenten geweld gebruikt bij de arrestatie. Van de aanhouding zijn videobeelden (zie de beelden onder dit bericht), maar die beginnen pas op het moment dat hij al op de grond ligt. Bij de arrestatie heeft hij zijn ribben gekneusd, zegt Sealiti.
Zijn advocaat Ad Westendorp noemt het optreden van de politie hier 'disproportioneel'. 'Als je zo'n man op die manier op de grond gewerkt ziet worden dan denk je niet aan een paar parkeerboetes. Het moet vreselijk geweest zijn voor zijn kinderen.' De 1000 euro aan boetes heeft Sealiti naar eigen zeggen betaald op het bureau.

'Mishandeling' door agent

De aanhouding is pikant omdat de man al jaren overhoop ligt met de politie, met als aanleiding een incident in 2011. Sealiti werd toen na een kleine kopstaartbotsing aangehouden door een motoragent. Volgens hem werd hij later mishandeld door de agent in politiebureau De Heemstraat. Daarbij brak hij zijn hand. Op beveiligingsbeelden is te zien dat hij en de agent samen binnenkwamen, maar niet dat hij mishandeld wordt. Wel is in latere beelden te zien dat hij last van zijn hand heeft.
Sinds het incident is hij 100 procent afgekeurd. Zijn verhaal is een van de getuigenissen in een documentaire van Omroep West over vermeend buitensporig geweld tegen allochtonen door de Haagse politie.
BEKIJK OOK: De documentaire 'Als iedereen verdacht is' over het politieoptreden in Den Haag.
Arrestatie vlak na reportage op NPO 2
Uitgerekend zaterdagmiddag, zo’n 17 uur voor de arrestatie, werd over het verhaal een reportage uitgezonden door het programma Blauw en Bont op NPO 2. In een extra reportage van het NTR-programma, die maandag op YouTube geplaatst werd, is een verzekeringsbewijs te zien van de auto, die nog tot augustus 2015 geldig zou zijn.
Maar volgens verzekeraar AllSecur is dit niet per sé een bewijs dat de auto nog steeds verzekerd, omdat de eigenaar inmiddels weer opgezegd kan hebben. Het is dus onduidelijk of deze nog geldig is. AllSecur kan daar geen mededelingen over doen met het oog op de privacywetgeving. Uit RDW-gegevens van de auto blijkt in elk geval dat er geen verzekering is, en dat is dezelfde informatie die de politie ter beschikking stond op het moment van aanhouding.