Jihadverdachten stoppen hongerstaking, behalve Haagse Azzedine C.

DEN HAAG - 2 van de 4 verdachten die sinds zondag in hongerstaking zijn in de penitentiaire inrichting in Vught zijn met hun actie gestopt. In elk geval gaat de Haagse Azzedine C. nog verder, meldt zijn advocaat donderdag.

De 4 zitten op de terroristenafdeling. Ze zijn het niet eens met het strenge regime waaronder ze vastzitten. Zo worden ze apart gehouden van elkaar en worden hun lichaamsholtes onderzocht als ze bezoek hebben gehad.

De 2 die weer gaan eten vinden de tegemoetkomingen die de directie heeft gedaan genoeg. Zo mogen de gedetineerden voortaan samen recreëren en mogen ze ook het vrijdaggebed samen doen. De 3de, de van ronselen voor de jihad verdachte Azzedine C. (alias Abou Moussa) uit Den Haag, vindt dat allemaal niet voldoende volgens advocaat Seebregts.

Zwaarder regime

Abou Moussa zou inmiddels op een nog zwaarder regime zijn gezet dan de 'gewone' terroristenafdeling. Reden is dat hij een beheersrisico zou opleveren, aldus Seebregts. De verdachte blijft bij zijn eisen. Die zijn onder meer dat per individu wordt gekeken of het regime noodzakelijk is, dat het onnodig visiteren ophoudt en dat ze vaker dan 1 keer per maand met een psycholoog kunnen praten.

Van de 4de hongerstaker is niet duidelijk of hij doorgaat met zijn actie.

Deel dit artikel: