Onbegrip over werkstraf voor doodrijden 16-jarig meisje in Leiden

LEIDEN - Voor Nederland (VNL) heeft Kamervragen gesteld over de 240 uur werkstraf die de rechter deze week oplegde aan een Leidenaar die in juni op de Kanaalweg een 16-jarige meisje dood reed. De 2-mansfractie vindt de straf veel te laag.
'Deelt u ons onbegrip voor de uitspraak van de rechter, die dader Mohammed M - die een kind doodreed door met meer dan 100 km/pu door de bebouwde kom te rijden - een werkstraf heeft opgelegd in plaats van een zware gevangenisstraf?',  vraagt VNL aan minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie.
De straf viel lager uit dan de eis van het Openbaar Ministerie. Die had 2 jaar celstraf en een rijverbod van 4 jaar geëist. De rechter zei rekening te hebben gehouden met de schuldgevoelens van de jongeman. De dader was echter, volgens VNL, helemaal niet aanwezig tijdens de uitspraak. 'Onbehoorlijk', vindt de fractie.

Rechtvaardigheidsgevoel

VNL-fractieleden Louis Bontes en Joram van Klaveren vinden de straffen die rechters opleggen vaak totaal niet aansluiten bij het rechtvaardigheidsgevoel van de mensen in het land. 'Bent u bereid tot het invoeren van hoge minimumstraffen waardoor rechters niet langer uitspraken kunnen doen onder een bepaalde strafmaat?', vragen ze aan Opstelten.
Bontes en Van Klaveren stapten in april uit de PVV en gingen samen verder, eerst als de Groep Bontes/Van Klaveren en daarna als de partij VNL. De PVV vonden ze naar eigen zeggen te radicaal, de VVD te slap.