Let op de groene vuurwerkborden in Den Haag: niet knallen in de buurt van ziekenhuizen en dieren

DEN HAAG - Als er in Den Haag groene bordjes staan met ‘voorkom overlast, steek geen vuurwerk af´, dan ben je in een vuurwerkvrije zone. En dat is geen verzoek, zoals het bordje lijkt te suggereren, maar een verbod. Den Haag heeft tijdens de jaarwisseling 20 vuurwerkvrije zones.
In de buurt van ziekenhuizen, bij dierenopvangplaatsen en kinderboerderijen mag je bijvoorbeeld niet knallen.
Buurtbewoners bij het HagaZiekenhuis aan de Leyweg zien het nut er wel van in. ‘Je zal maar op de hartbewaking liggen. Dan slaan misschien wel alle apparaten op hol', vertelt een vrouw. Een andere buurtbewoner is blij dat hij rustig het nieuwe jaar in kan.

Dierenasiel

Bij vogelasiel De Wulp aan de Heliotrooplaan hopen ze dat mensen zich aan het verbod houden. Ruud van der Waard: ‘Als er wordt geknald, betekent het dat er heel wat stress ontstaat bij vogels in de hokken.’
Ook in Leiden zijn vuurwerkvrij zones. Tijdens Oud en Nieuw mogen mensen geen vuurwerk afsteken in de parken Leidse Hout en Cronesteyn in Leiden.
Noordwijk
Noordwijk heeft ook vuurwerkvrije zones aangewezen. Het gaat om gebieden waar scholen, zorginstellingen, dierenasiels en opslagplaatsen van brandstoffen staan. Binnen een straal van 100 meter rond deze plekken is het verboden om vuurwerk af te steken.