3 consortia in de race voor bouw onderwijs- en cultuurcentrum Spuikwartier

DEN HAAG - Voor de bouw van een nieuw groot dans- en muziekcentrum in het Spuikwartier in Den Haag zijn nog 3 consortia in de race. Dat heeft een selectiecommissie bepaald aan de hand van door de gemeente gestelde criteria.
7 consortia hadden interesse getoond om in het gebied een nieuw onderwijs- en cultuurcomplex te bouwen. Van de overgebleven consortia maken bekende, grote bouwbedrijven als BAM en Ballast Nedam deel uit. Voor het ontwerp van het gebouw zijn Felix Claus en Dick van Wageningen, OMA (het bureau van Rem Koolhaas), Herman Hertzberger en Jo Coenen gevraagd.
De selectiecommissie heeft haar keuze onder meer bepaald op basis van eerder door de kandidaten uitgevoerde opdrachten. Ook is gekeken naar de kennis en financiële positie van de bedrijven.

In de zomer concrete plannen

De komende maanden gaan de 3 consortia werken aan concrete plannen voor het nieuwe gebouw en het omliggende gebied. De selectiecommissie bepaalt in augustus 2015 welk ontwerp het beste aan de eisen van de gemeente voldoet. Pas dan zal bekend worden hoe het nieuwe ontwerp eruit komt te zien.
Het nieuwe dans- en muziekcentrum komt in de plaats van het Spuiforum. Een plan voor een nieuw cultuur- en onderwijscomplex ging tijdens de collegeonderhandelingen van tafel. Volgens wethouder Joris Wijsmuller (stadsontwikkeling, Haagse Stadspartij) wordt het nieuwe complex 5 miljoen euro goedkoper dan het Spuiforum. 
Het is de bedoeling dat de bouw in 2016 begint en dat het gebouw in 2019 wordt opgeleverd.