Sluiting dreigt: dierenasiel Rijswijk heeft dringend 3 ton nodig

RIJSWIJK - 6 maanden heeft het Rijswijkse dierenasiel 't Julialaantje om 3 ton voor een renovatie op te hoesten. Lukt dat niet, dan moet het asiel dicht. Al sinds 2005 worden er plannen gemaakt om het verouderderde asiel op te knappen, maar de economische crisis gooide roet in het eten. Gemeenten konden niet voor de verbouwingskosten opdraaien.

De honden zitten in te kleine hokken, er komt niet voldoende daglicht naar binnen, en de vloeren zijn van te poreus beton. 'Dit pand is bijna 40 jaar oud', zegt vrijwilliger Bruce de Kok. 'Er is een hele waslijst aan dingen die verbeterd moeten worden. Dus het is tijd voor iets nieuws.' Daar komt bij dat asiels tegenwoordig ook aan wettelijke eisen moeten voldoen. Daar hangt een kostenplaatje aan van 1,3 miljoen euro. Het Julialaantje komt nog 3 ton tekort.

Jarenlang bleef onduidelijk hoe en wanneer het asiel verbouwd zou gaan worden. Omdat het asiel een regiofunctie heeft, bemoeiden verschillende gemeenten zich met de verbouwing waardoor een besluit steeds uitbleef. De Rijswijkse wethouder Borsboom heeft het asiel nu wel duidelijkheid gegeven: de gemeente helpt bij fondsenwerving en zal de erfpacht betalen. De 3 ton die nu nog nodig is voor de verbouwing moet het asiel zelf bij elkaar sprokkelen.

 

Deel dit artikel: