Instellingen

Schade jaarwisseling zeker 13 miljoen euro

DEN HAAG - De schade door vuurwerk en vandalisme rond de jaarwisseling aan particuliere woningen en auto's bedraagt ongeveer 13 miljoen euro en valt daarmee hoger uit dan vorig jaar. Toen kwam het schadebedrag op 9 miljoen euro uit.
Dat blijkt uit cijfers van het Centrum voor Verzekeringsstatistiek (CVS) van het Verbond van Verzekeraars. Het uiteindelijke schadebedrag van deze jaarwisseling zal nog fors oplopen omdat medische kosten en schades van bedrijven en scholen nog niet bekend zijn.

LEES OOK: Slecht begin van het jaar 2015 voor Willemieke Hornis, eigenaar uitgebrande auto: 'Waarom onze auto? Waarom zoiets nutteloos?'

De schadelast van alleen al de branden in Uden en Alkmaar zal naar verwachting die van particulieren overstijgen. In Alkmaar brandde een aantal winkelpanden in de binnenstad volledig af, in Uden vatten 2 basisscholen vlam.

Droge jaarwisseling

Dit jaar mocht op 31 december voor het eerst pas vanaf 18.00 uur vuurwerk worden afgestoken en waren er in meer dan 35 gemeenten 1 of meer vuurwerkvrije zones. Dat desondanks de schade hoger uitvalt, komt volgens het verbond doordat het in tegenstelling tot vorig jaar een droge jaarwisseling was.