Commissaris van de Koning Jaap Smit over bloedbad Parijs: 'Aanslag op vrijheden die ons leven de moeite waard maken'

DEN HAAG - Commissaris van de Koning Jaap Smit (CDA) heeft zijn afschuw uitgesproken over de aanslag op het Franse satirische weekblad Charlie Hebdo in Parijs. Hij veroordeelde die als 'een aanslag op vrijheden die ons leven de moeite waard maken'.

Dat deed hij in zijn nieuwjaarstoespraak. De provincie Zuid-Holland houdt woensdag haar traditionele nieuwjaarsreceptie. Smit sprak van onrustige tijden waarin iedereen die vrijheden moet koesteren om dit soort 'waanzin' te voorkomen.

Verder sprak Smit voornamelijk over andere zaken die de provincie raken, bijvoorbeeld de komende Statenverkiezingen op 18 maart. Die zijn een kans om de burger te laten zien wat de provincie doet en wat daar de toegevoegde waarde van is, zo zei Smit.

'Scherp over het voetlicht brengen'

Volgens Smit valt er op 18 maart ook echt wat te kiezen in Zuid-Holland. 'Ik verwacht dat de provinciale politieke partijen hun keuzes scherp voor het voetlicht brengen. Dat lokt veel kiezers naar de stembus en dat is goed voor de democratie', zei hij. Hij riep de bestuurders op om zich meer te zetten voor de economie. De provincie mag zich niet beperken tot het afgeven van vergunningen voor bedrijventerreinen, maar moet het vestigingsklimaat in Zuid-Holland verbeteren.

'Kerntaken is prima, maar zet jezelf niet buiten spel', zo sprak Smit. In zijn toespraak ging hij ook in op de samenwerking met de nieuwe Metropoolregio Rotterdam-Den Haag, die op 1 januari van start is gegaan. Hij wil met 'gezwinde spoed' invulling geven aan de vervoersautoriteit, die de provincie Zuid-Holland samen met de Metropoolregio Rotterdam-Den Haag gaat vormen.

Om tafel met burgemeesters Den Haag en Rotterdam

Dat provincie en steden samen verkeer- en vervoerstaken gaan uitvoeren, hebben regering en parlement kort voor kerst besloten. Smit heeft inmiddels met de burgemeesters van Den Haag en Rotterdam afgesproken snel om tafel te gaan zitten.

Deel dit artikel: