Ook Haagse agenten en politiechef doen mee aan manifestaties na aanslag op satirische blad Charlie Hebdo

DEN HAAG - Agenten doen donderdag herkenbaar mee aan demonstraties naar aanleiding van de aanslag op het satirische tijdschrift Charlie Hebdo in Parijs. Ook kopstukken van de politie doen mee. In Den Haag loopt politiechef Paul van Musscher mee, in Amsterdam spreekt politiechef Pieter Jaap Aalbersberg en in Rotterdam politiechef Frank Paauw.

Korpschef Gerard Bouman van de Nationale Politie noemt het vanzelfsprekend dat de normaal gesproken neutrale agenten in dit uitzonderlijke geval zelf deelnemen aan deze manifestaties. Bij de aanslag woensdag kwamen behalve journalisten en cartoonisten ook twee agenten om het leven.

'Het raakt ons allen. Ik beschouw dit als meer dan een aanslag op de journalistiek. Het is een grove aantasting van de vrijheid van meningsuiting en de democratische rechtstaat. Het is onze taak om deze rechtstaat te beschermen', aldus Bouman. 'Daarom vind ik het vanzelfsprekend dat onze medewerkers herkenbaar als politie deelnemen aan deze manifestaties.'

Massaal de straat op
Politiebond NPB heeft een oproep verspreid om mee te doen. 'In heel Europa gaan mensen massaal de straat op omdat zij een vrije samenleving willen zonder geweld. Juist politiemensen hebben een belangrijke rol te vervullen bij het beschermen van de rechten die deze samenleving mogelijk maken', benadrukt NPB-voorzitter Han Busker.

Meer over dit onderwerp:
aanslag Charlie Hebdo manifestatie
Deel dit artikel: