Meer ooievaars overwinteren in Nederland

Ooievaar
Ooievaar
DEN HAAG - Tijdens een landelijke telling zijn dit weekend 574 ooievaars gezien. Het zijn er iets meer dan vorig jaar. Toen overwinterden er officieel 523 in Nederland. Dat meldt de Stichting Ooievaars, Research en Knowhow, STORK.
Meestal overwinteren ooievaars in Afrika. De stichting onderzocht voor de 14de keer hoeveel ooievaars in ons land blijven. Dat aantal verschilt nogal van jaar tot jaar: in 2012 werden ruim 650 exemplaren geteld, het jaar ervoor waren het er 592 en in 2010 bijvoorbeeld maar 497.
De telling vindt steeds in het 2de weekend van januari plaats. Na de 15de telling, volgend jaar, wil de stichting de aantallen die in Nederland overwinteren evalueren en hoopt ze daar dan conclusies aan te kunnen verbinden. STORK vroeg Nederlanders het aantal waargenomen ooievaars door te geven, met de vindplaats, datum en eventueel ringgegevens. Zondagavond hadden in totaal 245 mensen dat gedaan.
Bij Paleis Huis ten Bosch in Den Haag, werd zaterdag een telling geschrapt. Tientallen vogelliefhebbers wilden in weilanden bij het paleis ooievaars tellen maar zagen daarvan af vanwege de harde wind en aanhoudende regen.
In de loop van de week worden uitgesplitste de cijfers bekendgemaakt van de gebieden waar de ooievaars zijn gezien.