Overleden couturier Frans Molenaar veroorzaakte in jaren 60 ophef om kleding vuilnismannen Den Haag

Frans Molenaar
Frans Molenaar
AMSTERDAM - Couturier Frans Molenaar (74) is vrijdag overleden. De modeontwerper viel vorige maand van de trap en overleed vrijdag aan de gevolgen daarvan. Dat bevestigde maandag zijn persoonlijke assistent Mirjam Bax. Molenaar veroorzaakte eind jaren 60 voor wat ophef in Den Haag omdat hij de werkkleding van vuilnismannen ontwierp.
Zeker in die tijd was het ongebruikelijk om iets anders dan haute couture te ontwerpen. Maar volgens Molenaar kon daarvan alleen ‘de schoorsteen niet roken’. Daarom ontwierp hij ook bedrijfskleding.
Molenaar brak bij de val in zijn huis in Amsterdam, vlak voor de kerstdagen, een paar ribben en een middenvoetsbeentje. Daarop werd hij opgenomen in het ziekenhuis. In het VU-ziekenhuis verslechterde zijn gezondheidstoestand.

'Ernstiger aan toe dan eerder gemeld'

‘Hij was er ernstiger aan toe dan we met de buitenwereld hebben gecommuniceerd', verklaart Bax in De Telegraaf. ‘Details wil ik niet geven, dat heb ik zo met de familie afgesproken. Maar Frans is overleden aan de gevolgen van die val. Dat is ook wat het ziekenhuis ons heeft verteld.'
Molenaar zou in mei van dit jaar 75 jaar zijn geworden. Een paar maanden daarvoor zou hij zijn honderdste collectie presenteren. 'Hij was daar ook al mee bezig. De eerste dagen in het ziekenhuis geloofde hij er nog heilig in dat het door kon gaan.'

Een van de bekendste ontwerpers

Molenaar was een van de bekendste Nederlandse modeontwerpers. In 2003 ontving hij de Max Heijmans-ring, een oeuvreprijs die eens in de twee jaar wordt toegekend. Ook werd hij in 1995 onderscheiden als ridder in de orde van Oranje-Nassau.
Een creatieve duizendpoot werd hij genoemd. De couturier ontwierp glaswerk, fietsen, brillen, auto's, een verflijn en urnen. Delen van zijn mode- en glascollecties zijn tentoongesteld in diverse musea. Alles in moderne, strakke, simpele lijnen. ‘Eenvoud en tijdloosheid. De kunst van het weglaten, dat is mijn uitgangspunt en mijn visie’, zei hij daar zelf over.