Populatie in gevaar: dode otter gevonden bij de Nieuwkoopse Plassen

NIEUWKOOP - 1 van de 2 otters die sinds kort in de Nieuwkoopse Plassen leven is dood. Een voorbijganger vond de dode otter dinsdag in een sloot bij de Hazekade. Vermoedelijk is de otter doodgereden.

'Dit is echt heel treurig nieuws', zegt boswachter Juriaan van Leeuwen. 'In de Nieuwkoopse Plassen leven sinds kort twee otters en iedere otter die doodgereden wordt, brengt de soort hier in gevaar.'

Na een 1ste onderzoek blijkt de dode otter een vrouwtje te zijn. Ze heeft al ruim een week in het water gelegen. De doodsoorzaak is nog niet bekend. Maar gezien de vindplaats, in een sloot langs de weg, denkt Van Leeuwen dat ze een flinke tik van een auto gekregen heeft. 'Misschien kon ze nog net van de weg naar de sloot kruipen, maar daar is ze overleden.'

Bekijk ook de video: verslaggevers Arbel en Rob op zoek naar otters

De dode otter wordt nu onderzocht zodat duidelijk wordt of het 1 van de 2 otters is die begin vorig jaar naar de Nieuwkoopse Plassen kwamen. Ook moet door onderzoek van uitwerpselen nog duidelijk worden of er inmiddels meer otters in gebied leven.

De otter is gevonden door een vrouw  die met haar honden aan het wandelen was. De honden sloegen aan en toen ze ging kijken zag ze de ‘erg grote rat’. Na enig twijfelen besloot ze toch contact op te nemen met de boswachters. 'Daar zijn we erg blij mee', aldus boswachter Juriaan. 'Zonder dit belletje, hadden wij deze otter nooit gevonden. Ook dode otters geven ons nog veel informatie.

Wegen beveiligen

Van Leeuwen vindt het treurig dat de otter juist langs deze relatief rustige weg aan haar einde is gekomen. Het verkeer is in Nederland veruit het grootste gevaar voor de otter. Rond de Nieuwkoopse Plassen wordt hard gewerkt om een groot knelpunt ‘otterproof’ te maken.

 

Deel dit artikel: