VVD wil jihadisten berechten via oorlogsrecht: 'Je bent in oorlog met ons land als je toetreedt tot een terroristenleger'

jihad-strijder-jihadstrijder
jihad-strijder-jihadstrijder
DEN HAAG - VVD-fractieleider Halbe Zijlstra vindt dat teruggekeerde jihadisten in ons land moeten worden berecht volgens het oorlogsrecht. Dat zegt hij woensdag in het tv-programma EenVandaag.
Volgens Zijlstra ben je 'in oorlog met ons land’ als je toetreedt tot een 'terroristenleger'. Jihadisten moeten 'we op de zwaarst mogelijke manier aanpakken'. Via het oorlogsrecht kunnen mensen zwaarder worden bestraft, aldus Zijlstra. De Tweede Kamer praat woensdagavond over de aanslagen in Parijs. De VVD wil ook dat het paspoort van jihadisten wordt afgenomen.
Omroep West inventariseerde in oktober 2014 bij alle gemeenten in de regio het aantal uitgereisde jihadisten. Den Haag (33), Delft (20) en Zoetermeer (11) hebben de meeste jihadisten. Den Haag laat daarbij weten dat er inmiddels 6 zijn teruggekeerd en 7 zijn omgekomen. Delft kent 5 teruggekeerde strijders en Zoetermeer wilde het niet bekendmaken. Alle 'terugkeerders' worden volgens Zijlstra in de gaten gehouden door de AIVD of de politie.