Fractievoorzitter Inge Vianen van GroenLinks Den Haag wilde zelf opstappen om partij te redden, na vertrek Okcuoglu

© GroenLinks Den Haag
DEN HAAG - De fractievoorzitter van GroenLinks in Den Haag, Inge Vianen, heeft aangeboden uit de politiek te stappen als haar partij daarmee 2 zetels in de raad zou kunnen houden. 'Dat was een moeilijk besluit, want er was geen kritiek op mij. Maar je moet over je eigen belang heen kunnen stappen', zegt zij.
Het gebaar van Vianen kwam na het vertrek van Mustafa Okcuoglu uit de fractie. Hij maakte net na kerst bekend dat hij opstapte omdat hij niet langer met haar door een deur kon. Daardoor heeft GroenLinks nu nog maar 1 zetel in de Haagse gemeenteraad.
Fractievoorzitter Vianen verklaarde daarna dat als Okcuoglu zijn zetel terug wilde geven aan GroenLinks, zij ook zou opstappen. Op die manier zouden er 2 heel nieuwe mensen voor die partij in de raad komen. Maar Okcuoglu weigerde mee te werken en gaat als zelfstandig raadslid verder.

Weg of geroyeerd

Het uit de Haagse fractie gestapte raadslid zegt ook dat hij een week geleden zijn lidmaatschap van GroenLinks heeft opgezegd. De landelijke top van die partij bekijkt op dit moment of er inderdaad een brief van hem is binnengekomen. Is dat niet het geval dan wordt hij officieel geroyeerd, zegt voorzitter Rik Grashoff.
'Iemand die uit een fractie stapt en zijn zetel meeneemt, berokkent de partij daarmee grote schade. Dat leidt tot royement', zegt hij. 'Dat is in dit soort gevallen een gebruikelijke stap.'

Volledige steun van partijtop

Grashoff zegt ook dat hij het afdelingsbestuur van zijn partij volledig steunt. 'Het is buitengewoon jammer hoe dit loopt en dat we nu in Den Haag met een eenkoppige fractie verder moeten. Maar ik sta vierkant achter de inzet en het optreden van het afdelingsbestuur.'
De afgelopen periode verschenen veel berichten over de capaciteiten van Okcuoglu als politicus. Hij zou lui zijn en niet hard werken. Hijzelf ontkent dat met grote kracht. Volgens het raadslid zet hij zich volledig in, maar kwam hij juist weer niet goed uit de verf vanwege het dominante gedrag van Vianen.