Stinkbom tegen Haagse moskee gegooid, imam vreest voor moslimhaat

DEN HAAG - In Den Haag is er vrijdag een stinkbom tegen een moskee gegooid. De politie is aan het onderzoeken wie hier verantwoordelijk voor is en heeft sporen- en buurtonderzoek gedaan.

Volgens imam Yassin Elforkani van het Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO) zijn er deze week 2 incidenten geweest bij moskeeën in Den Haag. 'Het gaat om een Marokkaanse en een Surinaamse, maar welke kan ik uit veiligheidsoverwegingen niet zeggen', zegt hij. Het zou naast de stinkbom gaan om haatbrieven.

Elforkani heeft het gevoel dat moslimhaat aan het groeien is. Hij zegt dat er ook incidenten zijn geweest in Enschede, Dordrecht en Schiedam. 'Het bevestigt de angst en grimmigheid in de samenleving. Het laat zien dat terrorisme in staat is om groepen tegen elkaar op te zetten. We moeten er niet in trappen', zegt hij.

Pluim voor de politie

Ook in Den Haag is de politie is in gesprek met moskee- en synagogebesturen. De imam wil daarover graag zijn waardering uiten. 'Ze hebben bijna alle moskeeën in Nederland bezocht. Dat doet goed', zegt hij.

Elforkani pleit voor beveiliging van moskeeën. 'Niet omdat er nu veel aandacht uit gaat naar synagoges, zoals sommigen zeggen, maar omdat alles en iedereen die beveiliging nodig heeft dat verdient.'

Deel dit artikel: