Roermondse politicus Jos van Rey wil Alphense burgemeester Liesbeth Spies oproepen als getuige in corruptiezaak

ALPHEN AAN DEN RIJN - De van corruptie verdachte Roermondse politicus Jos van Rey wil oud-minister van Binnenlandse Zaken Liesbeth Spies (CDA) laten getuigen. Dat bleek dinsdag tijdens de regiezitting voor de rechtbank in Rotterdam. Van Rey wil behalve de huidige burgemeester van Alphen aan den Rijn ook staatssecretaris Fred Teeven (VVD) en minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie (VVD) oproepen.

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft 7 beschuldigingen tegen de 69-jarige Van Rey geformuleerd. Het gaat om omkoping, verkiezingsfraude en witwassen. Zo heeft hij zich voor ruim 97.000 euro laten omkopen door zijn vriend en projectontwikkelaar Piet van Pol, vermoedt het OM.

Ook zou Van Rey stemmen hebben geronseld voor verkiezingen en zijn VVD-partijgenoot Ricardo Offermanns vertrouwelijke informatie hebben verstrekt. Dit om hem te helpen bij zijn sollicitatie naar het burgemeesterschap van Roermond.

Telefoongesprek over burgemeestersbenoeming

Van Rey wil Opstelten, Teeven en Spies onder ede laten ondervragen over het telefoongesprek dat Van Rey en Teeven hebben gevoerd over een burgemeestersbenoeming in Roermond. De opname daarvan zou door een toevallige storing verloren zijn gegaan. Van Rey en zijn advocate betwijfelen die lezing, hoewel een onderzoek hierover nog niet is afgerond.

Ook wil de verdediging van de oud-senator van de VVD Herman Bolhaar, baas van het Openbaar Ministerie, in het getuigenbankje. Van Bolhaar willen Van Rey en zijn advocate Gitte Stevens weten wat 'zijn rol en die van zijn politieke contacten is geweest in dit hele proces'.

Eerlijk proces

Van Rey is dinsdag zelf niet aanwezig bij de zitting. Stevens zei dat er geen sprake meer kan zijn van een eerlijk proces tegen Van Rey, omdat door lekken naar de media karaktermoord op hem is gepleegd.

Deel dit artikel: