GroenLinks voert actie tegen mogelijk komst van vervuilende helikopters in Ypenburg

DEN HAAG - GroenLinks heeft zaterdag actie gevoerd tegen de mogelijke komst van een helihaven aan de Spoorlaan in Ypenburg. Het bedrijf Heliplan heeft een vergunning aangevraagd om daar 800 keer per jaar te mogen opstijgen en landen met helikopters.
GroenLinks vindt het zorgwekkend dat vervuilende helikopters voor pretvluchten gebruikt gaan worden. Fractievoorzitter Inge Vianen wil met de actie bewoners bewust maken van de komst van een helihaven.
'Deze herriehaven voor pretvluchten komt op 750 meter afstand van woonhuizen te liggen. Dat betekent geluidsoverlast en luchtvervuiling, want de helikopters vliegen niet op schone brandstof', aldus fractievoorzitter Vianen. 

Uitzondering op de regel

Vianen heeft schriftelijke vragen aan het Haagse college gesteld. Het bestemmingsplan staat een helihaven namelijk niet toe, maar de gemeente Den Haag lijkt een uitzondering te willen maken voor tenminste vijf jaar. Ook wil Vianen weten of er onderzoek is gedaan naar de behoefte aan pretvluchten met helikopters. Het college beantwoordt de vragen op 27 januari.
Het is uiteindelijk aan Provinciale Staten om te beslissen  of de helihaven er komt. Op de aangevraagde vergunning zijn 375 zienswijzen ingediend.