Tong van Johan de Witt en vinger van zijn broer Cornelis ontbreken in film Michiel de Ruyter

DEN HAAG - Twee topstukken uit het Haags Historisch Museum ontbreken in de Nederlandse speelfilm Michiel de Ruyter. Het gaat om de echte bewaard gebleven tong van Johan de Witt en de vinger van zijn broer Cornelis de Witt. Tot zijn spijt moest regisseur Roel Reiné besluiten de scène met de topstukken te schrappen.

Reiné heeft vorig jaar zomer wel een opname gemaakt van acteur Victor Löw die in zijn rol als Oranjeaanhanger de tong en de vinger van de in 1672 vermoorde broers showt aan zijn collega’s in de Staten-Generaal. Het kistje met de relieken werd op de filmset streng bewaakt.

Bezoekers van de epische film die maandagavond in première gaat in Amsterdam, zullen echter merken dat deze filmbeelden zijn
gesneuveld.

Wel op Blu-ray

Volgens de regisseur sloot de beoogde scène niet aan op de andere waarin zeeheld Michiel de Ruyter ruziemaakt met prins Willem III over de gruwelijke moord op de broers. ‘Tot mijn spijt heeft de scène de eindstreep niet gehaald. Later als de film uitkomt op Blu-ray zijn de vinger en tong alsnog te zien in de deleted scenes’, zegt Reiné, die de politieke moord op de gebroeders De Witt tot in detail heeft verfilmd.

Het zeeheldenepos Michiel de Ruyter draait vanaf donderdag in de Nederlandse bioscopen.

Deel dit artikel: