Haagse darter Van Barneveld vreest blindheid en verandert leefstijl om carrière niet in gevaar te brengen

DEN HAAG - Darter Raymond van Barneveld is sinds enkele jaren diabetespatiënt en is daarom bewuster en gezonder gaan leven. 'Het is geen fabeltje dat je van diabetes blind kan worden', zegt 'Barney' in een openhartig gesprek met acteur Bas Muijs.
Muijs bezocht de bekendste darter van Nederland afgelopen week met een bos bloemen om hem een hart onder de riem te steken.  Zo vroeg Muijs onder andere hoe bang Van Barneveld is dat diabetes mogelijk het einde van zijn carrière betekent.  'Behoorlijk. Het zijn geen fabeltjes en sprookjes dat je van diabetes gewoon blind kan worden. Dat kan gewoon. Je moet er wel degelijk goed mee omgaan', gaat Van Barneveld verder.
De ziekteverschijnselen van diabetes zijn voor de 47-jarige Van Barneveld moeilijk in te schatten. 'Op sommige momenten sta je op het podium en heb je nergens last van en een minuut later begin je te transpireren, word je moe en gaat je gezichtsvermogen achteruit', vertelt dat Hagenaar. 'Het zal je niet ontgaan zijn dat ik tegenwoordig een bril draag tijdens het spelen. Dat heeft daar allemaal mee te maken. Ik ben 27 kilo afgevallen. Ik moest wel. Je lichaam is gewoon ziek. Dat klinkt heel naar, maar er is goed mee te leven.'