Groep de Mos wil Haagse Sacramentskerk redden: 'Plaats gebouw op monumentenlijst'

DEN HAAG - De Sacramentskerk in de Haagse Vogelwijk moet op de gemeentelijke monumentenlijst worden geplaatst. Op die manier kan het gebouw worden gered van de sloop. Daarvoor pleit de Groep de Mos in de gemeenteraad.

'Zo'n monumentaal pand moeten we koesteren in onze stad. Wij willen de kerk, met haar karakteristieke beeldmerk voor de wijk, behoeden van de sloopkogel', aldus fractieleider Richard de Mos.

De kerk bood tot september vorig jaar onderdak aan uitgeprocedeerde asielzoekers. Inmiddels is hij leeg. Een projectontwikkelaar wil het gebouw nu slopen en daarvoor in de plaats 37 appartementen neerzetten. De buurt verzet zich tegen dat plan omdat het te massaal zou zijn. De gemeente is het daarmee in principe eens en heeft een eerste bouwplan afgekeurd.

Gemeente moet bemiddelen

De Groep de Mos wil ook dat de gemeente gaat bemiddelen tussen de betrokken partijen. Aan dat verzoek is inmiddels al gehoor gegeven. Binnenkort is er een gesprek tussen de wijkvereniging De Vogelwijk, de gemeente en de ontwikkelaar.

De vraag of het gebouw op de monumentenlijst moet komen, vindt voorzitter Chris van Dam van de wijkvereniging moeilijk te beantwoorden. 'Dat is wel makkelijk om te roepen. Maar het lijkt mij nu geen relevante vraag. Het initiatief ligt bij de ontwikkelaar.'

'Wijsmuller moet woord houden'

De Mos wil toch proberen om het pand te behouden. En kijkt daarbij naar de Haagse Stadspartij voor steun en dan in het bijzonder naar wethouder Joris Wijsmuller. 'Als raadslid heeft hij met onze steun, een motie ingediend die opriep om de Sacramentskerk op de gemeentelijke monumentenlijst te zetten. Wij willen nu zien of hij als wethouder woord houdt en ervoor zorgt dat het gebouw voor de wijk behouden blijft.'

Deel dit artikel: