Megamoskee Gouda weigert vrouwen in de buurt

GOUDA - De komst van de grootste moskee van Nederland in Gouda is vorig jaar mede gestrand vanwege 'potentiële conflicten' met vrouwelijke medewerkers van een medisch kinderdagverblijf en een speciale school. Dat schrijft De Telegraaf dinsdag. De krant citeert uit een geheim verslag van een mislukte bemiddelingspoging tussen de moskee, het kinderdagverblijf en de school.

 'De islamitische mannengemeenschap die zich voor het gebed opmaakt, wil in de voorbereiding van die activiteit niet van de heiligheid daarvan worden afgebracht door het zien van vrouwen', zo valt te lezen in het document. Een PvdA-wethouder erkende onlangs tijdens een debat dat het niet openbaar is gemaakt op verzoek van de moslims.

De 3 bestaande moskeeën van Gouda wilden 1 grote nieuwe moskee gaan bouwen voor 4.500 bezoekers op het terrein van de voormalige Prins Willem-Alexanderkazerne. De Ark en Gemiva willen er een school en kinderdagcentrum voor verstandelijk gehandicapte kinderen vestigen. Beide groepen waren al 10 jaar op zoek naar nieuwe huisvesting.

Uitstel

Uiteindelijk zouden de nieuwe moskee en de scholen het terrein gaan delen. Er zou een kleinere moskee komen voor zo'n 1.500 bezoekers.

Dit plan werd vorig jaar uitgesteld omdat de procedures nog niet rond zouden zijn. Nu blijkt dat de moskeebesturen dus ook praktische bezwaren hadden tegen de samenwerking.

Besluit

Toch wil Gouda de 3 partijen alsnog op het terrein van de de voormalige Prins Willem-Alexanderkazerne hebben. Het stadsbestuur neemt waarschijnlijk dinsdag een besluit.

Eern woordvoerder van de gemeente Gouda laat weten dat het verhaal in De Telegraaf is 'achterhaald door de tijd'. Sinds het gesprek waar de krant aan refereert zijn er meerdere gesprekken tussen alle betrokkenen geweest en nu is er voldoende vertrouwen in de samenwerking.

Deel dit artikel: