Zeldzame schilderijen van The Frick Collection te zien in het Mauritshuis in Den Haag

DEN HAAG - Normaal is de vermaarde The Frick Collection alleen in New York te zien. Het gelijknamige museum namelijk zelden stukken uit. Toch is een aantal van de kunstschatten vanaf donderdag in het Mauritshuis in Den Haag te bewonderen.

Nooit eerder leende het vermaarde museum uit New York zo’n groot deel van zijn verzameling uit, 36 stukken zijn er te zien in het Mauritshuis. Het museum betaalt op die manier terug voor het lenen van werken van het Mauritshuis, zoals Het Meisje met de Parel van Vermeer.

In Den Haag zijn 3 maanden lang bekende werken zoals het portret van de Comtesse d’Haussonville van Jean-Auguste-Dominique Ingres te zien. Volgens het museum hebben de prachtige blauwe jurk en de koele, maar toch innemende blik van de jonge vrouw een bijna hypnotiserende uitwerking. Andere namen zijn John Constable, Cimabue, Memling, Liotard en Gainsborough.

Henry Clay Frick

The Frick Collection is samengesteld door de industrieel Henry Clay Frick (1849-1919) uit Pittsburgh en is te zien in zijn voormalige huis op Fifth Avenue in New York. Het museum opende in 1935 en is doorgegaan met het verzamelen van werken na de dood van Frick.

Deel dit artikel: