Haagse Grote Marktstraat moet het doen zonder kroonluchters

DEN HAAG - De al jaren durende soap rond de kroonluchters in de Haagse Grote Marktstraat krijgt een verrassende wending. De gemeente blaast het hele project nu compleet af. Dit omdat er geen bedrijf kan worden gevonden dat de bijzondere verlichting voor een redelijke prijs kan maken.
Dat heeft de gemeente Den Haag dinsdag bekendgemaakt. 'Het aanbestedingstraject van de kroonluchters heeft niet geleid tot biedingen die passen binnen het beschikbare budget', schrijft de gemeente in een verklaring. Den Haag gaat nu een alternatief plan maken voor de verlichting.
De kroonluchters zouden het sluitstuk moeten worden van de vernieuwing van de 'winkelboulevard met Europese allure'. Maar er ging diverse malen iets mis. Zo waren er eerst problemen met de bevestiging van de lampen van ontwerper Lana du Croq. En anderhalf jaar geleden bleek dat ze te zwaar waren. Het ontwerp werd daarop aangepast.

Op 3 plekken grote constructie

De bedoeling was dat op 3 plekken in de winkelstraat een gigantische constructie met LED-lampen zou komen. Die zouden afhankelijk van het moment, een andere kleur krijgen.
Nu blijkt dat niemand ze kan maken voor een goede prijs. Wethouder Boudewijn Revis (VVD, binnenstad): 'Ik vind het onverantwoord en niet passend om nog meer geld uit te geven aan de verlichting. Daarmee zou het prijskaartje van de verlichting niet meer in verhouding staan tot het project zelf en tot andere financiële opgaven in de stad.'

Nieuw plan voor verlichting

De gemeente gaat nu een nieuw plan maken voor de verlichting van de Grote Marktstraat. Dat biedt ook kansen, aldus Revis. Zo wordt bekeken of ook de Haagse Passage en de route via de Wagenstraat richting Hollands Spoor erbij kunnen worden betrokken.