Wie draait de lekkerste? Leidse kroeg De Vergulde Kruik houdt voor de 24ste keer gehaktballenwedstrijd

LEIDEN - Het is een serieuze zaak. Met een half pondje half-om-half gehakt geleverd door de Leidse kroeg De Vergulde Kruik gaan 25 stamgasten de strijd aan. Wie draait de lekkerste gehakbal?

Thuis in de keuken gaan de stamgasten aan de slag. Eén van hen is Bas Regeer, die in het dagelijks leven een lunchroom in Leiden runt. Vorig jaar eindigde hij op de 7e plek, dit jaar is hij vastberaden om te winnen. Ingrediënten voor zijn bal: een geheime mix van kruiden, tomatenpuree, chilisaus, ketjap en natuurlijk paneermeel. Maar misschien wel het meest unieke van de bal van Bas is de bereiding: niet in een braadpan met lekker veel boter, maar in de steamer.

Minder ervaring heeft Kiki Krol. Het is pas de tweede keer dat ze gehaktballen maakt. De eerste keer was tijdens de gehaktballenwedstrijd vorig jaar. Toen eindigde ze verdienstelijk op de 5e plaats. Ze heeft wel een voordeel, haar vader is voorzitter van de jury. Kiki's bal is een samenraapsel van verschillende recepten die ze via google heeft opgezocht.

Pronken met gehaktbal

Mosterd, een ei, gehaktkruiden, peterselie en het geheime ingrediënt: gebakken uitjes. Daarmee hoopt Kiki de jury te verleiden. Er staat dan ook nogal wat op het spel: de bal van de winnaar komt een jaar lang op de menukaart van de kroeg. Volgens Kyra Makstenieks van De Vergulde Kruik is het echt een ere kwestie, mensen die hem winnen lopen er een jaar mee te pronken.

Deel dit artikel: