Vice-premier in Oegstgeest: 'Niet accepteren dat laagopgeleiden 7 jaar eerder dood gaan'

OEGSTGEEST - Met zijn allen moeten we nog veel meer bewegen, gezonder eten en stress vermijden om ziektes en uitval te voorkomen. 'En daar moeten we elkaar op aanspreken, want we kunnen niet accepteren dat lageropgeleiden 7 jaar eerder dood gaan'. Harde woorden van vice-premier Lodewijk Asscher, woensdag in Oegstgeest op het landelijk congres Alles is Gezondheid.

Het Nationaal Preventie Programma 'Alles is Gezondheid' ging een jaar geleden van start om iedereen gezonder te laten leven. Zonder actieplan zou het aantal rokers (te) langzaam dalen van 23 procent tot 19 procent in 2030. Het aantal zware drinkers (10 procent van de volwassen Nederlanders), mensen met overgewicht (48 procent), te weinig lichaamsbeweging (34 procent) en depressie (800.000) zou gelijk blijven. Het aantal diabetespatiënten zou oplopen van 0,8 tot 1,2 miljoen.

Asscher noemde het Sociaal Cultureel Rapport, waaruit onlangs bleek dat verschillen in 'persoonlijk kapitaal' leiden tot een lagere levensverwachting. 'Nederland heeft de beste gezondheidszorg ter wereld maar ook zorgen', sprak de vice-premier. 'Laag opgeleiden gaan 7 jaar eerder dood. Dit heeft alles te maken met roken, overgewicht, een andere leefstijl en minder geld. Dat los je niet op met spotjes of wetgeving maar wel met het Nationaal Preventieprogramma.'

Vignet Gezonde School

Met het actieprogramma wil de overheid samen met maatschappelijke organisaties, scholen, bedrijven en verenigingen aanzetten tot een gezondere leefstijl. Een voorbeeld is het Vignet Gezonde School. 'Er zijn nu ongeveer 250 scholen die zich 'gezond' mogen noemen, omdat zij veel doen aan bewegen, sociale veiligheid, meer bewegen of een gezonde kantine of rookvrij schoolplein hebben', vertelt Rinda den Besten, voorzitter van de PO-raad. Het aantal gezonde scholen ligt op schema. Eind 2016 moeten er 850 zijn.

Een ander voorbeeld is JOGG: Jongeren Op Gezond Gewicht. Gemeenten die zich aansluiten, moeten een JOGG-regisseur de wijken insturen waar het probleem van overgewicht en weinig bewegen het grootst is. Deze coach helpt de wijkbewoners, de scholen en buurthuizen om gezonder te gaan leven. 'Er zijn nu 75 JOGG-gemeenten in Nederland, waaronder Den Haag, Leiden en Katwijk', aldus Mieke Spaans van JOGG.

Actieprogramma

Inmiddels werken 590 organisaties, overheden en bedrijven mee binnen het landelijke actieprogramma. Zij hebben 165 'maatschappelijke beloftes' gedaan om Nederland vitaler en gezonder te maken. Deze aantallen zijn boven verwachting. Het actieprogramma loopt tot eind volgend jaar.

Deel dit artikel: