Panorama Mesdag sluit verbouwing af met het plaatsen van reusachtig doek

DEN HAAG - Na jarenlang verbouwen en uitbreiden werd in Panorama Mesdag woensdag hét sluitstuk geplaatst. Het gaat om een doek van bijna 250 vierkante meter; een zogeheten velum. Deze moet de bezoeker afschermen van het daglicht, wanneer hij naar het geschilderde panorama kijkt.

Het plaatsen was een pittige en spannende klus. Het velum weegt zo’n 130 kilo en werd met de hand omhoog gehesen. ‘Belangrijk is dat het in één keer goed gaat, en het moet mooi vallen’, aldus directeur Sander Uitdenbogaard. ‘Het doek zorgt ervoor dat je geen licht van bovenaf hebt. Daardoor zie je het panorama alsof je echt buiten staat. Als dat niet zo zou zijn, dan komt het schilderij heel nep over’.

Panorama Mesdag is het oudste panorama ter wereld dat nog op de oorspronkelijke locatie hangt waar het ooit is geschilderd. Het biedt een kijkje op het strand van Scheveningen zoals het er in 1881 uitzag. Het schilderwerk van Hendrik Willem Mesdag is bijna 14 meter hoog en heeft een omtrek van 120 meter.

Vies en vol stof

Het oude doek was nodig aan vervanging toe. Het was vies en zat vol stof. Om dat in de toekomst te voorkomen worden er veel eisen gesteld aan de nieuwe stof. ‘Het moet bijvoorbeeld bestand zijn tegen bacteriën en schimmelvorming. Er komen hier zo’n beetje 140.000 bezoekers per jaar langs. Dus we zien nogal wat natte jassen. En dat moet het wel kunnen hebben’, aldus Uitdenbogaard. ‘Ook moet de stof brandwerend en vlamdovend zijn’.

Hulp van kassenbouwers

Ook komt er veel technische kennis bij kijken. Daarvoor is onder anderen hulp ingeroepen van kassenbouwers. ‘Je moet hier in het zand kunnen werken onder heel wiebelende omstandigheden’, vertelt projectleider Charlotte Huygens. ‘De buitenranden van het velum worden er straks ingezet door bouwers op hele grote stelten. Daar moet je heel ervaren in zijn, en die kassenbouwers kunnen dat.’

Om het velum te kunnen vervangen was Panorama Mesdag 3 dagen gesloten. Vanaf donderdag is het verbouwde Haagse museum weer geopend voor publiek.

Deel dit artikel: