PVV wil de boerka verbannen uit het openbaar vervoer in Den Haag

DEN HAAG - Boerka’s en andere gezichtsbedekkende kleding moeten worden verbannen uit het openbaar vervoer in Den Haag. Dat vindt de PVV in de Haagse gemeenteraad.

Volgens die partij wordt het hoog tijd om een boerkaverbod voor het ov in te stellen omdat deze verhullende kleding een risico zou vormen voor de veiligheid in de samenleving. 'Zeker nu de AIVD geconcludeerd heeft dat het risico op islamitische aanslagen enorm is toegenomen', aldus raadslid Elias van Hees.

De PVV stelt ook dat er bij die partij 'meerdere signalen binnenkomen van bezorgde burgers' die vaak met het ov reizen. Van Hees: 'Naast dat de boerka of nikab haaks staat op de westerse kernwaarden en normen, waaronder de gelijkwaardigheid van man en vrouw, levert het veiligheidsrisico's op.'

'Een gevaar voor de veiligheid'

Volgens de PVV ontneemt gezichtsbedekking het nut van beveiligingscamera's en kunnen mensen die dit type kleding dragen pas na aanhouding door een bevoegd ambtenaar worden geïdentificeerd. 'Een gevaar voor de veiligheid juist in een tijd waarin we geen enkel risico moeten nemen.'

De PVV heeft schriftelijke vragen gesteld aan het college van burgemeester en wethouders in de hoop dat de gemeente als grootaandeelhouder van de HTM een verbod op gelaatsbedekkende kleding in werking stelt.

Kabinet wil ook verbod

Het kabinet kondigde 3 jaar geleden al aan dat er een verbod op gezichtsbedekkende kleding in onder meer het openbaar vervoer zou komen. Maar volgens een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken is daar de afgelopen tijd geen werk van gemaakt.

Wel kondigde het kabinet VVD-PvdA in het regeerakkoord aan dat zo’n boerka-verbod wordt ingevoerd in de zorg, het onderwijs, openbaar vervoer en in overheidskantoren. Wanneer een voorstel hiervoor naar de Kamer wordt gestuurd, is nog niet bekend.

Deel dit artikel: