440 ontslagen bij Blokker 'pijnlijk' en 'schokkend' aldus vakbonden

DEN HAAG - Blokker wil de banen schrappen van circa 440 werknemers. Dat maakte de winkelketen maandagavond bekend. De ontslagen vallen bij ongeveer 250 eigen winkels, de helft van het totaal aantal eigen Blokker-winkels. Ook in onze regio zijn tientallen Blokkerwinkels.
Zo'n 6 procent van de 7200 werknemers raakt zijn baan kwijt. Ontslag is nodig omdat de omzetten in de winkels dalen. Blokker trekt minder publiek en de consumenten besteden minder. 'De loonkosten moeten meer in lijn worden gebracht met de dalende omzetten in de winkels', staat in een verklaring. Ook V&D verkeert in zwaar weer, maar dat concern lijkt voorlopig gered.
Behalve ontslag wil de huishoudketen flexibelere werktijden, de winkels vernieuwen en investeren in online-activiteiten.

Ontslag pijnlijk

Volgens vakbond FNV Bondgenoten is het ontslag 'uitermate pijnlijk'. 'Het is pijnlijk voor iedereen die bij Blokker werkt en dan vooral voor de mensen van wie de baan op de tocht staat', zegt Twan van Lieshout van FNV Handel.
Hij zei zich ook zorgen te maken om het personeel dat mag blijven. 'Blokker zegt ook te streven naar flexibelere werktijden, maar blijft vaag over wat dat precies inhoudt. Als het betekent dat mensen moeten gaan werken op kleinere contracten waar ze nauwelijks van rond kunnen komen, dan gaan wij daarvoor liggen', aldus Van Lieshout hierover.
De vakbonden praten dinsdagochtend met de directie van Blokker. Ze zetten in elk geval in op een goed sociaal plan voor de mensen die hun baan verliezen. 'Met een fatsoenlijke ontslagvergoeding en begeleiding van werk naar werk', aldus Van Lieshout.
Banenverlies schokkend
Ook CNV Dienstenbond vindt het banenverlies schokkend. Bestuurder Agostino di Giacomo Russo van de bond had een dergelijke forse ingreep niet verwacht. 'Ik ben geschokt. Het gaat bij Blokker een stuk beter dan bij V&D en ook de balanspositie is niet heel slecht', zei hij.
De bonden krijgen woensdagochtend een toelichting van de huishoudketen. De CNV-bestuurder hoopt dat het aantal ontslagen kan worden verminderd.

500 eigen winkels

Blokker heeft in Nederland 500 eigen winkels en 100 franchisewinkels. Het winkelbedrijf is onderdeel van Blokker Holding, waaronder ook ketens als Marskramer, Leen Bakker, Bart Smit, Intertoys en Xenos vallen. Blokker Holding boekte in 2013 een nettowinst van 61 miljoen euro, 5 procent minder vergeleken met het voorgaande jaar. De omzet liep 4 procent terug tot 2,5 miljard. Over 2014 zijn nog geen cijfers bekend.