Prominente VVD’ers: Jihadronselaars met Voetbalwet aanpakken

DEN HAAG - De Voetbalwet moet ook kunnen worden gebruikt om jihadronselaars aan te pakken, vindt de VVD. Door middel van deze onlangs aangepaste wet kunnen ze huisarrest of gebiedsverboden krijgen opgelegd, zodat ronselaars niet meer bij scholen, buurthuizen en jeugdhonken kunnen komen en ongestoord hun gang kunnen gaan.

Dat schrijven de fractievoorzitters van de VVD in de 4 grote steden dinsdag in een opinieartikel in NRC. De Tweede Kamer nam vorige week een verruiming van de Voetbalwet aan. Deze wet geeft gemeenten de mogelijkheid huisarrest of gebiedsverboden op te leggen bij verstoringen van de openbare orde.

'Gemeenten en burgemeesters spelen immers een grote rol bij het voorkomen van radicalisering en de VVD pleit er dan ook voor om alles in het werk te stellen om ook op lokaal niveau het werk van ronselaars onmogelijk te maken', aldus de fractievoorzitters.

'Op tijd ingrijpen is de oplossing'

'Aanpak van rekrutering voorkomt radicalisering en uitreizen. Als ze gehard en geoefend terugkomen, wordt de dreiging alleen maar groter. Uitreizen aanmoedigen, zoals enkele partijen propageren, werkt niet', verklaart de Haagse fractievoorzitter Martin Wörsdörfer in een toelichting op het opiniestuk.

Volgens hem is op tijd ingrijpen de oplossing. De liberaal: 'Jongeren radicaliseren niet van de ene op de andere dag. Het is een sluipend proces, waarbij het van kwaad tot erger gaat en dat moeten we tijdig stoppen, onder meer door het contact tussen ronselaar en potentieel slachtoffer onmogelijk te maken.'

Bij overtreding achter de tralies

De VVD’ers willen dat deze wet ook van toepassing wordt op verdachten van ronselpraktijken, die indirect bijdragen aan de verstoring van de openbare orde. 'Naast gebiedsverboden stellen wij specifieke contactverboden voor. Bij overtreding is het spel uit en verdwijnt de ronselaar achter de tralies', stellen de fractievoorzitters.

Zij noemen Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht 'open en tolerante steden waar verschillende groepen vreedzaam met elkaar samenleven'. Maar, vinden ze ook: 'Een ieder die dat probeert te verstoren met geweld, intolerantie en haat, moet worden gestopt.'

Deel dit artikel: