Nog veel grotere financiële tegenvallers in Delft

DELFT - De gemeente Delft stevent af op nog veel grotere financiële tegenvallers dan eerder gedacht. 'Wij komen nog met een heel vervelende boodschap,' aldus de Delftse wethouder Lennart Harpe dinsdagavond tijdens een debat over de grondexploitaties.

Volgens de wethouder worden die op dit moment allemaal tegen het licht gehouden en zijn de eerste bevindingen 'niet best'. Per bouwproject worden alle plussen en minnen op een rijtje gezet, stelde Harpe (VVD, grondzaken). 'Maar het eindresultaat zal in de min zijn.'

Precieze cijfers noemde hij nog niet. Die worden eind maart gepresenteerd. Inclusief de maatregelen die het college van burgemeester en wethouders wil nemen om de tekorten zoveel mogelijk te beperken.

Politiek is geschokt

De Delftse gemeenteraad reageerde geschokt op de onthulling van de wethouder. 'De schuld wordt behoorlijk groter. Ik houd mijn hart vast. Dit kan het faillissement van Delft inluiden,' aldus raadslid Tom Zonneveld van de SP.

De VVD prees de eigen wethouder echter ook. 'Wel goed dat hij dit bespreekbaar maakt. Dit zijn lijken uit de kast van de vorige collegeperiode,' oordeelde raadslid Linda Böcker.

'Toch niet wanhopen'

Harpe voegde daaraan echter opnieuw toe dat de 'situatie niet best is'. De wethouder: 'Dit is heel vervelend. Maar we moeten niet wanhopen. We werken aan een oplossing.'

Eerder werd al bekend dat de bouw in de spoorzone ervoor zorgt dat Delft de komende jaren krijgt te maken met enorme financiële tegenvallers. Mede naar aanleiding van te rooskleurige aannames worden nu ook andere grote bouwprojecten tegen het licht gehouden.

Deel dit artikel: