Salafistische sjeiks op liefdadigheidsbijeenkomst in Rijswijk

RIJSWIJK - De sprekers op een liefdadigheidsbijeenkomst in Rijswijk zijn bijna allemaal salafistische imams. Dat blijkt uit onderzoek van Omroep West. Het evenement op 8 maart doet al stof opwaaien, omdat mannen en vrouwen er worden gescheiden, terwijl het juist die dag Internationale Vrouwendag is. De sprekers die worden aangekondigd zijn voor zover na te gaan allemaal voormannen van het streng-islamitische salafisme, de stroming die terug wil naar de pure islam uit de tijd van de profeet Mohammed.
De bijeenkomst wordt georganiseerd door de Haagse stichting Rohamaa. Deze stichting heeft in het verleden onder meer een waterput geslagen in Marokko, zo is te lezen op hun website. Ook is 1 van de bestuursleden in maart 2014 naar een vluchtelingenkamp in Syrië gereisd om daar hulppakketten uit te delen. Van dat bezoek is een film te zien op de site van Rohamaa.
Eerder deze week sprak de partij Beter voor Rijswijk zich uit tegen de inzamelingsbijeenkomst in het Event Plaza, omdat mannen en vrouwen er gescheiden worden. De fractie stelde vragen aan het college van burgemeester en wethouders van Rijswijk. Burgemeester Michiel Bezuijen liet weten geen bezwaar te hebben tegen de bijeenkomst.

Sprekers niet onomstreden

Toch zijn de sprekers die op de inzamelingsdag zullen verschijnen niet onomstreden. Onder hen is sjeik Othman al-Khamish uit Koeweit. Hij trekt de wereld rond om te vertellen dat de sjiitische variant van de islam een valse leer is, en dat iedereen zich moet bekeren tot het soenitische geloof, en dan vooral het ultraconservatieve salafisme.
Al-Khamish is betrokken bij een liefdadigheidsorganisatie uit Koeweit die actief is in vluchtelingenkampen in Libanon, waar Syrische vluchtelingen worden geholpen met eten en onderdak, maar waar ook wordt gepoogd mensen te bekeren tot het salafisme. Hij is verder lid van een comité in Koeweit dat een gewapende groepering, het Islamitisch Front, zou steunen in de strijd tegen de Syrische president Assad.
Belgische imam was eerder in Gouda
Ook komt sjeik Mohamed Hassan uit Egypte. Hij heeft les gegeven aan de sharia-faculteit van de Mohammed bin-Saud Universiteit in Saudi-Arabië. Hij is ook salafist en presenteert zich op internet als de man die gespecialiseerd is in het einde der tijden, en waaraan we dat kunnen herkennen. Verder vindt hij dat afvallige moslims de doodstraf verdienen.
Sjeik Tarik ibn Ali uit België, eigenlijk Tarik Chadlioui, is geen onbekende in Nederland. Hij heeft vorig jaar in Gouda geld ingezameld voor de nieuwe moskee, en ook op veel andere plaatsen in het land is hij geweest, onder meer in Huizen, Almere en recent in Utrecht.

Sharia4Belgium

Volgens een oud-medewerker van de militaire inlichtingendienst MIVD is Chadlioui 1 van de drijvende krachten geweest achter Sharia4Belgium, de groepering waarvan de ruim 40 leden woensdag in Antwerpen tot lange celstraffen zijn veroordeeld. Veel van die veroordeelden vechten nu in Syrië. Maar burgemeester Schoenmaker van Gouda liet vorig jaar weten dat Chadlioui in z’n toespraken niet oproept tot geweld.
Wat betreft Event Plaza betreft gaat de bijeenkomst gewoon door. Een woordvoerder laat dat weten. Wel kan de gemeente er alsnog een stokje voor steken. Dinsdag overlegt de burgemeester met politie en justitie. Dan kan alsnog worden besloten dat het niet door mag gaan, maar die beslissing is niet aan Event Plaza, aldus het bedrijf.

Nog niet bereikt

De Stichting Rohamaa, die de bijeenkomst op 8 maart organiseert, hebben we tot nog toe niet kunnen bereiken.