De automobilist heeft er 63 jaar op moeten wachten, maar de verlengde A4 bij Delft is bijna klaar

DELFT - In december van dit jaar wordt de verlengde A4 tussen Delft en Schiedam na ruim 60 jaar eindelijk in gebruik genomen. Hoewel er nog behoorlijk wat moet gebeuren, wordt steeds meer duidelijk hoe de deels verdiepte snelweg er uit komt te zien.

Over dit 7 kilometer lange stuk snelweg tussen Delft en Schiedam werd al sinds de jaren 50 gediscussieerd, waarbij het vooral ging om het natuurgebied van Midden-Delfland. Het startsein voor de wegwerkzaamheden werd in april 2012 gegeven.

Nu, 3 jaar later, begint de weg vorm te krijgen. Kosten: 600 miljoen euro – en voor de verandering geen budgetoverschrijding. Op het hoogtepunt waren er zo’n 600 tot 700 mensen dagelijks aan het werk.

Verdiepte ligging

Maar voordat de automobilisten hier de weg op mogen, moet eerst nog de verdiepte ligging worden afgebouwd. De geluidsdempende wanden moeten nog worden afgewerkt, het asfalt aangelegd en de bewegwijzering en de signaleringen aangebracht. 

Als de tunnel bij Schiedam is afgebouwd, dan zijn eind zomer de bouwwerkzaamheden voltooid. In het najaar volgt dan nog de testfase. En als dat eenmaal afgerond is, dan wordt in december de verlengde A4 opengesteld voor het verkeer.

Fileproblemen

Of daarmee dan ook de fileproblemen op de A13 zijn opgelost, zal moeten blijken. Jörgen van der Meer van Rijkswaterstaat: ‘Richting Schiedam komen er 2 rijstroken en richting Delft komen er 3 rijstroken bij. Of je daarmee alle files in de regio weghaalt? Dat durf ik niet te zeggen, maar het zal in ieder geval een forse verbetering van de bereikbaarheid tussen Rotterdam en Den Haag geven.’

Deel dit artikel: