ROC Leiden aan wanbeleid ten onder

LEIDEN - ROC Leiden houdt in de huidige vorm op te bestaan. Het ROC zit al een tijd in de financiële problemen door te hoge huisvestigingskosten van de gebouwen bij station Leiden CS en station Leiden Lammenschans. Deze 2 panden kosten het ROC 11 miljoen per jaar.
Het ID College in Leiden zal de onderwijsverplichtingen van het ROC overnemen en de studenten kunnen hun opleiding afmaken. Dat schrijft onderwijsminister Jet Bussemaker vrijdag aan de Tweede Kamer. 'Doormodderen is geen optie' voor het ROC, vindt ze. Vrijdagavond wordt met spoed een informatiebijeenkomst gehouden voor medewerkers. Ook zaterdagochtend kunnen medewerkers van het ROC hun vragen stellen.
Investeringen in de kwaliteit van het onderwijs waren op het 9000 leerlingen tellende ROC niet meer mogelijk: 'Te grote focus op huisvesting, gepaard met gebrekkige professionaliteit op dit punt heeft de kwaliteit van het onderwijs in gevaar gebracht', aldus Bussemaker. De minister is bang dat de studenten niet het onderwijs krijgen waar zij recht op hebben.

Zwakke opleidingen

In februari hoopte ROC Leiden nog dat een studentenstop de oplossing zou zijn voor de financiële problemen. Ook werd ROC Leiden onder verscherpt toezicht van de Inspectie voor het Onderwijs geplaatst. Volgens de Keuzegids Mbo 2015 scoren vrijwel alle opleidingen onder het landelijk gemiddelde.
Er is geen bewijs dat bestuurders de wet hebben overtreden. Bussemaker zegt echter wel dat er 'onwenselijk en onverantwoord gedrag' aan de dag is gelegd. Ze verwijst naar de onderzoekers die het optreden 'naïef en amateuristisch' noemden.