Met de boot van Den Haag naar Madurodam en Scheveningen dankzij doorbraak dam in Koninginnegracht

DEN HAAG - Met de boot naar Madurodam in Den Haag? Het kan vanaf dit voorjaar. Rondvaartbedrijf De Ooievaart in Den Haag legt vanaf april aan in het attractiepark en vaart vanaf daar ook door naar Scheveningen.

Nu is het nog niet mogelijk om vanaf de Haagse binnenstad richting Scheveningen te varen. Maar de route ligt binnenkort open door de doorbraak van de Dr. Kuyperdam in de Koninginnegracht ter hoogte van de Mauritskade. De dam wordt momenteel gesloopt. 'Dat geeft rondvaartbedrijven veel meer mogelijkheden', zegt De Ooievaart-directeur Peter Duivesteijn.

Ook andere rondvaartbedrijven maken plannen nu binnenkort doorvaart naar Scheveningen mogelijk is. Zo start de Willemsvaart vanaf april met een spitsvaart vanaf Centraal Station, waarmee passagiers files en volle bussen en trams kunnen omzeilen.

Herontdekking van de Haagse grachten

Vroeger waren de Haagse grachten druk bevaren. Duivesteijn: 'Vanaf ongeveer 1900 kwam daar verandering in. Er kwam meer wegverkeer en schippers liepen tegen steeds meer obstakels aan. Ongeveer 12 jaar geleden zijn de grachten herontdekt.'

Duivesteijn noemt dat de sloop van de Dr. Kuyperdam een economische impuls voor de pakweg 6 rondvaartbedrijven in Den Haag. 'Ik denk dat ons aantal klanten de komende jaren minimaal verdubbelt, naar 80.000.' Op 22 april worden de boten van de Madurodamexpress te water gelaten.

Deel dit artikel: