Gouda: Zeg maar nee dan krijg je... een megamoskee

GOUDA - De nieuwe El Wahda-moskee in Gouda-Noord kan er komen, zelfs als de meerderheid van de gemeenteraad 'nee' zegt tegen het plan van de gemeente om de voormalige Prins Willem-Alexanderkazerne en het bijbehorende terrein aan te kopen.
De gemeenteraad moet volgende maand stemmen over het miljoenenkrediet dat daarmee gemoeid is. Het stadsbestuur heeft dat geld nodig om naast de moskee ook de school voor speciaal onderwijs De Ark en medisch kinderdagverblijf Gemiva  te vestigen in de oude Prins Willem Alexander kazerne. Als de raad tegenstemt gaat het hele plan niet door. In dat geval verkoopt het ministerie van Defensie het terrein aan de hoogste bieder. En dat kan de El Wahda moskee zijn.
‘Het huidige plan met de school en het kinderdagverblijf heeft onze voorkeur', zegt Saïd Boukayouh van het moskeebestuur. 'Maar als de raad het plan blokkeert, moeten we kijken wat de andere opties zijn.’ Hij sluit niet uit dat hij dan bij defensie een bod uitbrengt voor de vestiging van alleen een moskee, die veel groter is, zoals het bestuur aanvankelijk van plan was. Wethouder Rogier Tetteroo (PvdA) benadrukt dat de gemeente er dan weinig invloed meer op heeft.

Omwonenden tegen komst moskee

Een cruciale rol is weggelegd voor collegepartij VVD, die de oppositie aan een meerderheid kan helpen. Opnieuw, want vorig jaar steunde de VVD ook al een motie voor de komst van alleen een school en een dagverblijf, en geen moskee. Fractieleider Ronald Verkuijl is nog niet overtuigd van de combinatie. De VVD is om principiële redenen tegen de aankoop van het terrein door de overheid, maar riskeert dan wel dat er toch een megamoskee komt.
Omwonenden die tegen de komst van de moskee zijn durven die gok wel aan. ‘Dan moeten we nog maar afwachten wie het complex koopt', aldus Edward Uittenbroek van actiecomité Gouda Noord Zoals Het Hoort. 'Er is vast wel iemand die meer biedt.'