Zorginstellingen WZH hebben tot half mei de tijd om orde op zaken te stellen na klachten over 'urine langs de enkels'

Pillen-medicijnen
Pillen-medicijnen
DEN HAAG - De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft Woonzorgcentra Haaglanden (WZH) tot 17 mei de tijd gegeven om orde op zaken te stellen. Dat blijkt uit rapporten van de IGZ. Het gaat om de locaties WHZ Waterhof en WZH De Strijp.
De 2 zorgcentra kwamen in november vorig jaar in opspraak toen de vader van staatssecretaris Martin van Rijn in het AD alarm sloeg over de zorg die zijn dementerende vrouwer kreeg. In Waterhof woont de moeder van Van Rijn, in De Strijp de vrouw van de inmiddels overleden Ben Oude Nijhuis. Bewoners zouden soms 'urenlang alleen worden gelaten'. Soms zou de 'urine langs de enkels lopen.'
De inspectie ging naar aanleiding van de klachten een week later bij de 2 locaties op bezoek. In het rapport schrijft de IGZ dat er op beide lokaties tekortkomingen bleken te zijn in de medicatieveiligheid en het waarborgen van een veilige leefomgeving. ‘De huidige inzet van voldoende deskundig personeel bij de toenemend complexe zorg is kwetsbaar’, zo staat in het rapport.

Halfjaar de tijd om te verbeteren

Binnen 4 weken na het bezoek moest WZH al een aantal maatregelen nemen om de risico's te beperken. Zo mag medicatie alleen op aantoonbaar voorschrift van de arts worden aangepast. De hoeveelheid, het soort en de opslag van de voorraad geneesmiddelen moet beter worden bijgehouden.
Voor 17 mei moet de zorginstelling aan meer normen voldoen, schrijft de inspectie. WZH moet voor die tijd zorgen dat bij de dagelijkse zorg genoeg deskundig personeel wordt ingezet. Fouten moeten altijd worden gemeld en geanalyseerd. WZH heeft half mei precies een halfjaar de tijd gehad om zaken te verbeteren.