Haagse wethouder Karsten Klein: ‘Helihaven past bij het internationale karakter van Den Haag’

REGIO - DEN HAAG – Het Haagse college van burgemeester en wethouders is positief over de ontwikkeling van een helilandingsplaats aan de Spoorlaan bij het Prins Clausplein in Den Haag. ‘Bij een stad met het internationale profiel van Den Haag hoort een goede bereikbaarheid per helikopter’, schrijft wethouder Karsten Klein (CDA) aan de gemeenteraad.
Het bedrijf Heliplan wil een vergunning om vanaf de Spoorlaan in de Haagse wijk Ypenburg taxi- en recreatieve vluchten per helikopter uit te voeren. De aanvraag geldt voor maximaal 400 vluchten per jaar. De provincie Zuid-Holland moet deze vergunning verlenen maar de gemeente Den Haag moet een tijdelijke bestemmingsplanontheffing afgeven om de locatie voor vijf jaar geschikt te maken voor helihaven.
Klein is van plan dat te doen. ‘Als Internationale Stad van Vrede en Recht wil Den Haag ook via de lucht uitstekend bereikbaar zijn’, schrijft hij. ‘Een helilandingsplaats hoort tot het basispakket van een internationale stad en is een gewenste versterking van de economische infrastructuur van Den Haag.’

Overlast

Omwonenden en GroenLinks in de Haagse gemeenteraad verzetten zich tegen de helihaven. Ze vrezen overlast en een belasting op milieu en de luchtkwaliteit.
Maar de wethouder wijst erop dat Den Haag al ‘sinds jaar en dag’ bereikbaar is per helikopter, zonder dat er sprake is geweest van overlast. Zo werd een aantal jaar vanaf het Norfolkterrein op Scheveningen gevlogen en dat gebeurde volgens Klein probleemloos en zonder klachten of opmerkingen.

Afstand

Voor de helilandingsplaats bij de Spoorlaan geldt dat de dichtstbijzijnde woningen op 750 meter liggen terwijl de minimale afstandseis 500 meter is.
De provincie Zuid-Holland heeft nog geen besluit genomen over de vergunning. GroenLinks in Den Haag wil in elk geval een debat in de gemeenteraad over de helihaven.