Moordenaar Haagse juwelier Ruud Stratmann wil luxe cel niet kwijt en stapt naar rechter

DEN HAAG - Sandro G, de moordenaar van de Haagse juwelier Ruud Stratmann, staat vrijdag voor de rechter. Niet omdat hij opnieuw een misdrijf heeft gepleegd, maar omdat hij zijn luxe cel niet kwijt wil. Sandro G. zit vast in een afdeling voor langgestraften in Veenhuizen, maar wordt misschien overgeplaatst omdat in de Drentse gevangenis gedetineerden uit Noorwegen komen te zitten.

Sandro G. liep samen met Ziya B. woensdag 25 april 2012 juwelierszaak Lapidee aan de Haagse Beeklaan binnen. Ze bedreigden juwelier Ruud Stratmann en wilden sieraden meenemen. Toen Stratmann zich verzette schoot Sandro twee keer op de juwelier, naar eigen zeggen uit paniek. De juwelier overleed kort na de overval. Sandro zit hiervoor een straf uit van 13 jaar in Veenhuizen. 

LEES OOK: Weduwe vermoorde Haagse juwelier over luxe-cel voor moordenaar

De afdeling waar Sandro G. zit is bedoeld voor mannen die straffen uitzitten van 10 jaar tot levenslang. De afdeling oogt niet als een gevangenis en biedt bepaalde privileges. Zo zijn er 2 keukens waar gevangenen zelf mogen koken, is er een recreatieruimte, een crea/hobbyruimte, en een een landelijk ogende luchtplaats waar minimaal 2 uur per dag gelucht kan worden. Ook kunnen de heren hun eigen groenten telen en kippen houden. 

Maar deze zware criminelen hebben nog meer privileges op hun afdeling. Zo hebben ze allemaal een eigen tv op hun cel met daarop 55 zenders. Ook mogen ze de kleur van 1 muur van hun cel zelf bepalen en hebben alle cellen een aangenaam uitzicht.

Nederlandse cellen staan leeg

Maar de gevangenen dreigen dit te kwijt te raken doordat ze mogelijk worden overgeplaatst naar een andere - gewone - gevangenis. De cellen in de gevangenis van Veenhuizen worden binnenkort waarschijnlijk bezet door gevangenen uit Noorwegen. Daar is een cellentekort en de Nederlandse overheid heeft een deal gesloten met Noorwegen om hun gevangenen daarom hier op te vangen. In Nederland is namelijk een overschot aan cellen.

Om overplaatsing naar een gewone gevangenis - waar de omstandigheden een stuk minder prettig zijn - te voorkomen is Sandro G. nu samen met een aantal andere gevangenen naar de rechter gestapt. De gedetineerden uit Veenhuizen hebben een kort geding aangespannen. Dat dient vrijdag voor de rechter in Den Haag. Dan moet ook duidelijk worden wanneer de rechter uitspraak doet in deze zaak.

Extra faciliteiten voor zware criminelen

Volgens advocaat Cremers, die een aantal gevangenen van afdeling K van de Veenhuizense gevangenis vertegenwoordigt, zijn de extra faciliteiten bij de wet geregeld voor deze criminelen. 'Voor gevangenen die een zéér lange straf uitzitten of levenslang hebben gekregen is het door Europa geregeld dat zijn in een woonomgeving verblijven.'

Deel dit artikel: