Weduwe vermoorde Haagse juwelier over luxe-cel voor moordenaar: 'Ze leven luxer dan sommige mensen met een uitkering'

DEN HAAG - Als Omroep West de weduwe van de Haagse juwelier Ruud Stratmann belt met nieuws over de moordenaar van haar man is het even stil aan de andere kant van de lijn. 'Ik vind het belachelijk', zegt Els Lokker vervolgens. Ze reageert daarmee op het nieuws dat Sandro G. en andere gevangenen een kort geding aanspannen omdat ze van een luxe cel dreigen te worden overgeplaatst naar een 'gewone' cel.

Sandro zit nu in Veenhuizen, in Drenthe. Maar daar moet hij misschien binnenkort weg, omdat er Noorse gevangenen komen te zitten. Noorwegen heeft een deal gesloten met de Nederlandse justitie, omdat het Scandinavische land een groot cellentekort heeft. In Nederland zijn juist cellen over.

Voor de moordenaar die in 2012 een gewapende overval pleegde op juwelier Lapidee aan de Beeklaan in Den Haag betekent dit waarschijnlijk een overplaatsing. Nu zit hij op een afdeling voor langgestraften, waar hij allerlei privileges heeft. Zo mag hij zelf koken, is er een recratieruimte, heeft zijn cel een mooi uitzicht en kunnen de heren op de afdeling ook hun eigen kippen houden en groenten verbouwen.

Luxer dan mensen met uitkering

'Als ze de mazzel hebben in een luxe gevangenis te kunnen zitten, moeten ze daarvan genieten', zegt weduwe Els Lokker. 'Al vind ik dat niet leuk', voegt ze er stellig aan toe. 'Ze leven luxer dan sommige mensen in Nederland met een uitkering, die op een flatje ergens 6 hoog achter zitten'.

Wel ziet Lokker ook de nuance. 'Het verlies van je vrijheid valt niet mee, dat onderschatten wij natuurllijk omdat we zelf niet zoiets meemaken', geeft ze toe. 'Maar als je leest wat ze daar allemaal hebben, dan ben je wel geneigd om te roepen dat de gevangenis hier in Nederland veel te luxe is'. 

'Gratis advocaat belachelijk'

Nu overplaatsing dreigt moet Sandro G. volgens Lokker niet zeuren. 'Nu zitten ze misschien luxe, maar als dat verandert moeten ze daar niet moeilijk over doen'. Vooral het feit dat gevangenen de mogelijkheid hebben om naar de rechter te stappen zit haar dwars. 'Ik vind het niet normaal dat je daar als gevangene inspraak over hebt', zegt Lokker. 'Raar dat je de tijd van andere mensen mag inzetten om zo'n overplaatsing aan te vechten'.

En dan, stelliger: 'Ik vind het te belachelijk voor woorden dat ze tijd en geld van het juridisch apparaat mogen gebruiken, om een kort geding aan te spannen over waar ze moeten zitten'. Ook het recht op een gratis advocaat noemt de weduwe van juwelier Stratmann 'belachelijk'.
Inmiddels wordt ze deze donderdag ook weer gebeld door de media, nadat Omroep West het nieuws over het kort geding naar buiten bracht.

'Ik zie de afloop wel op tv'

Zelf gaat ze het niet heel erg actief volgen. 'Ik wil wel weten hoe het afloopt, maar ik ga het niet speciaal allemaal bekijken, of zelfs naar de rechtbank toe. Het komt wel een keer voorbij op het nieuws'.

» Meer over de moord op juwelier Stratmann in ons dossier over deze zaak

Deel dit artikel: