Dreigbrieven voor sympathisanten omstreden benefietgala in Rijswijk

DEN HAAG - Sympathisanten van het inmiddels beladen benefietgala van de Stichting Rohamaa in Event Plaza in Rijswijk hebben dreigbrieven ontvangen. Dat zegt voorzitter Abdelhamid Taheri van de As-Soennah moskee in Den Haag.

Hij wil niet zeggen om hoeveel dreigbrieven het gaat. Sommige mensen zouden aangifte hebben gedaan.

1 van de dreigbrieven heeft het bestuur van de As-Soennah moskee op zijn website al-Yaqeen gepubliceerd. De brief begint met de begroeting 'Beste haatbaard sponsor'. De schrijver noemt de bijeenkomst in Rijswijk 'een keerpunt' in de manier waarop de Nederlandse overheid met moslims omgaat en adviseert de ontvanger van de brief een enkele reis naar het kalifaat te boeken.

'Ik zal niet trachten uw opinie te veranderen, geesteszieken sluit men normaal gesproken op. Dat de Nederlandse politiek u met zachte hand behandelt is duidelijk. Rijswijk is het keerpunt', aldus de onbekende afzender. 'U zult geen rust meer kennen. Het is niet de vraag of er iets verschrikkelijks met u, uw bedrijf et cetera zal gebeuren. Het is slechts de vraag wanneer. Tip: boek snel een enkeltje kalifaat.'

Radicaliserende staat

Het bestuur van de As-Soennah moskee zegt geschrokken te zijn van de dreigbrieven aan sympathisanten van stichting Rohamaa. 'Wij en onze achterban zijn enorm geschrokken van de brieven. Het is te zot voor woorden', zegt Taheri. 'Radicaliserende jongeren zijn een groot probleem, maar een nog groter probleem is een radicaliserende staat', zegt zijn bestuur in een reactie.

Verder stelt het bestuur dat de haat jegens moslims opduikt 'omdat de overheid een gedragspatroon begint te vertonen om zich te keren tegen mosliminitiatieven, zoals het lukraak intrekken van visums van moslim geestelijken en het willen dwarsbomen van de bouw van nieuwe moskeeën'. Volgens minister Asscher is het de taak van de moslimgemeenschap zelf om buitenlandse haatimams te weren.

Moslimhaat

Volgens Taheri is dit 'nu precies wat de moslimhaat weer aanwakkert' en zijn het juist de politici die 'een gevaar vormen voor de staatsveiligheid'. 'Moslims, waar dan ook, worden direct bestempeld als haatdragend en een gevaar voor de staat. Zonder ook maar 1 legitieme reden. Als er iemand een gevaar is voor de staatsveiligheid, dan zijn het wel de politici met hun haatdragende en racistische uitspraken', aldus Taheri.

Meten met 2 maten

Volgens hem zien jonge moslims in de intrekking van de visa de bevestiging dat de Nederlandse overheid met 2 maten meet als het gaat om de vrijheid van meningsuiting. 'Op iedereen is de vrijheid van meningsuiting op toepassing, behalve op moslims. Zo wordt dat bij onze achterban gevoeld. Heel zorgelijk', zegt hij.

Sfeer in Nederland

Het vertrouwen is bij sommige mensen van zijn achterban zo laag, zegt hij, dat zij hebben aangegeven geen aangifte te doen. 'Ze hebben niet het vertrouwen dat de politie iets met hun aangifte zal doen. Dat geeft wel aan hoe onze achterban zich voelt en wat de sfeer is in Nederland op dit moment', aldus Taheri.

In een reactie zegt de politie niet te willen ingaan op de vraag of er aangiften zijn gedaan.

Meer over dit onderwerp:
Den Haag
Deel dit artikel: