Nieuw idee maakt einde aan parkeerellende in Den Haag

REGIO - DEN HAAG – Urenlang rondjes rijden met jengelende kinderen op de achterbank op de zoek naar een parkeerplaats? Het is straks voorbij. Het project ‘Uit-je-auto’ koppelt lege parkeerplaatsen aan mensen die op zoek zijn naar een plaats. 'Het is typisch zo’n idee waarvan iedereen zegt: waarom bestond het nog niet,' zegt initiatiefnemer Daan van Egeraat.

Vrijdag opent de Haagse wethouder Tom de Bruijn (D66, Verkeer) de nieuwe P & R parkeerplaats bij het Bronovo Ziekenhuis die gebruik maakt van het nieuwe systeem.

Het idee erachter is dat mensen die tegenwoordig een dagje gaan shoppen of naar een evenement gaan altijd even op internet gaan kijken voordat ze op pad gaan. Via die sites vinden ze dan ook een link naar de app of site van Uit-je-Auto.

Ruimte voor 600 auto's

Daar kunnen de bezoekers dan een parkeerplek reserveren op een terrein dat doorgaans niet beschikbaar is, zoals nu in eerste instantie dat van het Bronovo Ziekenhuis of bij het World Forum (het voormalige Congresgebouw). In totaal is daar ruimte voor 600 auto’s.

Volgens Van Egeraat hebben die instellingen veel parkeerplaatsen, maar worden die lang niet altijd gebruikt. Zo is er bij het Bronovo vooral in het weekeinde veel ruimte over en bij het World Forum is er veel plek op de momenten dat er geen congressen zijn. Dat zijn juist vaak weer momenten dat er elders grote behoefte is aan plek. Een ideale combinatie dus.

Met de HTM weer verder

Automobilisten die daar willen parkeren, kunnen op de website een dagkaart van de HTM kopen. De kaart kunnen ze uitprinten zodat ze verder kunnen reizen met het openbaar vervoer. Maar ze kunnen via de site of de app voor de telefoon ook een taxi reserveren (met 10 procent korting) om zich vervolgens naar hun bestemming te laten brengen. Later worden hier nog huurfietsen aan toegevoegd.

Sinds 2009 is in Den Haag rond het Vuurwerkfestival geëxperimenteerd met Uit-je-auto. Toen werd gebruik gemaakt van parkeerplaatsen bij het ministerie van Infrastructuur en Milieu, Madurodam en het WorldForum. Volgens Van Egeraat zijn de ervaringen positief. Zo zou ruim 40 procent van de bezoekers bereid zijn van tevoren een parkeerplaats te reserveren. 70 Procent gaf aan deze dienst ‘zeker’ weer te willen gebruiken, 26 procent ‘misschien’.

Navigatie naar bestemming

Handig is ook dat op de website het beschikbare parkeeraanbod per dag en per plek is te zien. De app biedt navigatie naar de plek van bestemming. Die biedt ook actuele verkeersinformatie over alternatieve routes naar de bestemming.

Van Egeraat is nog in gesprek met andere bedrijven en instellingen om parkeerplaatsen beschikbaar te stellen. ‘Je kunt wel heel veel nieuwe parkeerplaatsen aanleggen, maar vooral ’s avonds en in de weekenden staan er echt 1000en plekken leeg. Het is handiger om die te benutten.’

Deel dit artikel: