Omstreden islamitisch liefdadigheidsgala Rijswijk afgeblazen door organisatie

RIJSWIJK - Het omstreden gala van de stichting Rohamaa in Rijswijk is afgelast. Dat heeft de organisatie besloten. Volgens Rohamaa is het liefdadigheidsdoel van hun bijeenkomst door alle gebeurtenissen op de achtergrond geraakt.

Het gala stond voor 8 maart gepland in de Event Plaza in Rijswijk.

Burgemeester Bezuijen van Rijswijk heeft respect voor het besluit om het gala af te gelasten en noemt het in een verklaring 'een uiterst moedige keuze van de stichting Romahaa'. De burgemeester overlegde de afgelopen dagen met alle betrokkenen over de commotie en de gevolgen die dat kon hebben voor de openbare orde.

Omstreden imams

De ophef ontstond toen het vorige week duidelijk werd dat mannen en vrouwen op het evenement strikt gescheiden zouden worden, uitgerekend op Internationale Vrouwendag. Uit onderzoek van Omroep West bleek een paar dagen later dat een aantal uitgenodigde sprekers imams waren met een omstreden achtergrond. Lokale politici stelden in vragen aan burgemeester Bezuijen dat het evenement verboden zou moeten worden.

De burgemeester nam er enkele dagen de tijd voor om met Rohamaa, politie en justitie tot een besluit te komen of het liefdadigheidsgala doorgang kon vinden. De druk op de Stichting om het evenement af te blazen moet groot zijn geweest. De eigenaar van het complex zat enorm in zijn maag met het omstreden Event. De belastingvoordelen van de Stichting kwamen onder vuur te liggen. Sympathisanten van Rohamaa ontvingen dreigmail.

Visa ingetrokken

De visa van 3 sprekers werd afgelopen dinsdag door minister Koenders van Buitenlandse Zaken ingetrokken 'op basis van verkregen nadere informatie van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid'.

Maar 1 van de imams die bekendstond om zijn omstreden uitspraken bleek de Belgische nationaliteit te hebben en geen visum nodig te hebben om in Rijswijk te verschijnen.

Verklaring Rijswijk

Niet de Stichting maar de gemeente Rijswijk bracht het besluit van de Stichting Rohamaa naar buiten in een verklaring op internet:

'In de afgelopen week heeft de Rijswijkse driehoek veelvuldig overleg gevoerd met diverse vertegenwoordigers, waaronder het CMO ( Contactorgaan Moslims en Overheid) over het benefietgala van de stichting Rohamaa op 8 maart a.s. in Event Plaza te Rijswijk. Daarbij zijn alle aspecten die rond dit evenement spelen indringend aan de orde gekomen. Ook vonden meerdere gesprekken plaats met vertegenwoordigers van de stichting Rohamaa.

De stichting heeft nu te kennen gegeven dat het liefdadigheidsdoel van hun bijeenkomst, door de uiteenlopende gebeurtenissen en berichtgevingen, volkomen op de achtergrond is geraakt. Dit heeft de stichting ertoe gebracht van het geplande benefietgala op 8 maart aanstaande af te zien.

De Rijswijkse driehoek respecteert dit besluit en beschouwt het als een uiterst moedige keuze van de stichting Rohamaa.'

Deel dit artikel: