Zaaleigenaar geeft organisator afgeblazen gala geld terug, maar wil richtlijnen overheid

DEN HAAG - De eigenaar van het Party- en Zalencentrum Event Plaza in Rijswijk geeft de organisator van het inmiddels afgeblazen benefietgala het geld terug. Maar hij vindt wel dat de overheid voortaan duidelijker grenzen moet stellen aan wat wel en niet kan. En kan worden gezegd.

Gerard Scholtes (70), eigenaar/directeur van het zalencomplex, blijft nuchter onder de afgelasting van het omstreden islamitisch benefietgala. De organisatie Rohamaa zag geen andere weg dan het evenement af te blazen.

'Ze krijgen gewoon netjes het geld terug dat ze al hebben betaald. Ze kunnen er ook niets aan doen', zegt de verhuurder. Het Party- en Zalencentrum Event Plaza heeft tientallen jaren ervaring in het organiseren van feesten en bijeenkomsten met grote groepen mensen met verschillende achtergronden. 'Nooit een probleem. Irakezen zitten naast Iraniërs en we hebben Koerden gehad. Vorige week nog hadden we een 3-daagse islamitische bijeenkomst. Die verliep rimpelloos!'

Nu een aantal 'foute' sprekers was uitgenodigd, begrijpt Scholtes dat het evenement beladen zou kunnen gaan worden.

Richtlijnen nodig

Volgens de verhuurder is er behalve de vrijheid van meningsuiting en godsdienstvrijheid geen goede wetgeving. 'Dat is het dilemma, daar kun je in dit geval niet mee uit de voeten. De visa van 3 van de 7 imams zijn door de overheid ingetrokken, terwijl 1 van de omstreden sprekers geen visum nodig had. Als het fout gaat op zo'n gala, word ik er ook op aangekeken en had ik mogelijk tijdelijk mijn deuren moeten sluiten.'

De verhuurder vindt daarom dat er voor iedereen regels moeten komen om te voorkomen dat deze onduidelijkheden kunnen ontstaan. 'Ik ben net bezig met een brief aan de burgemeester, die heeft ook geen idee wat hij ermee aan moest, met die omstreden types. Richtlijnen zouden dit soort dingen moeten voorkomen', aldus Scholtes.

Deel dit artikel: