Kunstcollectie Mesdag na 100 jaar weer terug in Den Haag

REGIO - Den Haag - Een belangrijk deel van de persoonlijke kunstcollectie van Hendrik Willem Mesdag is na 100 jaar weer te bewonderen in Den Haag. De 19e eeuwse Haagse kunstschilder verzamelde een groot aantal aquarellen van collega-kunstenaars, zoals onder andere Mauve en Israëls.

De aquarellen zijn te bezichtigen in museum ‘De Mesdag Collectie’ aan de Laan van Meerdervoort; het voormalig woonhuis van Hendrik Willem Mesdag. Na zijn dood in 1915 viel zijn verzameling gedeeltelijk uiteen. Verschillende musea en particulieren geven werken nu in bruikleen voor de tentoonstelling ‘De Aquarel’.

Mesdag is vooral bekend van zijn ‘Panorama Mesdag’, het vergezicht vanaf het Seinpostduin in Scheveningen. In de 19e eeuw was hij al een fortuinlijk kunstenaar. ‘Mesdag verkocht goed in Nederland, Frankrijk, en zelfs in Amerika’, vertelt conservator Maite van Dijk. 

Uiteenlopende verzameling

Met zijn verdiende geld kon hij een interessante kunstcollectie opbouwen. Het werd een uiteenlopende verzameling met verschillende onderwerpen, technieken en stijlen. ‘Het is een collectie van een particulier die kon kopen wat hij mooi vond. Maar wel met het oog van een kunstenaar’, aldus Van Dijk.

‘De Aquarel’ is een dubbeltentoonstelling. Een tentoonstelling in het Teylers Museum in Haarlem geeft een beeld van de ontwikkeling van de Nederlandse aquarel in de 19e eeuw. De aquarellen zijn nog t/m 7 juni te bezoeken.

Deel dit artikel: